Βόμβα Μητρόπουλου για την τηλεργασία από τη Deutsche Bank

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία που ετοιμάζεται στην ΕΕ , καθώς και στις δυσάρεστες εκπλήξεις που αυτό πιθανά θα φέρει στα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα των εργαζομένων αναφέρθηκε μιλώντας στο kedenews.gr o Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. Ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία του και για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για τα εργασιακά.

Του Κώστα Παππά

Ο Καθηγητής μίλησε αρχικά για μια πρόταση που κατατέθηκε επίσημα πριν από λίγες εβδομάδες από ερευνητές της Deutsche Bank στη γερμανική βουλή , η οποία εισηγείται τη μείωση μισθών και την αύξηση της φορολογίας για τους τηλεργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητρόπουλος είπε: «Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ανοίγει παράθυρο πανευρωπαϊκά που θα πλήξει τους μισθούς μέσα από την τηλεργασία. Πριν δύο μήνες μια επιτροπή μελέτης της Deutsche Bank εισηγήθηκε με έκθεση στη γερμανική βουλή, οι τηλεργαζόμενοι να αμείβονται λιγότερο και να φορολογούνται περισσότερο, επειδή κατά τους μελετητές της Deutsche Bank η τηλεργασία αποτελεί προνόμιο. Το να μη δουλεύει κάποιος στην επιχείρηση, να μην μετακινείται προς την επιχείρηση, αν μην ξοδεύεται προς την επιχείρηση, να μην ενδύεται καταλλήλως προς την επιχείρηση , αυτό συνιστά προνόμιο και πρέπει τους τηλεργαζόμενους να τους αμείβουμε λιγότερο. Κάτι τέτοιο διατρέχει και τα άλλα σχέδια που επεξεργάζονται μελετητές στην Ολλανδία, στη Δανία και την Αγγλία. Φοβούμαι ότι η τηλεργασία θα αποτελέσει ένα οδοστρωτήρα για τα εναπομείναντα κοινωνικά, εργατικά και μισθολογικά δικαιώματα».

«Ατελές και ανολοκλήρωτο το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια ο Καθηγητής Μητρόπουλος μίλησε για τα όσα εισηγείται ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την τηλεργασία στην Ελλάδα , σημειώνοντας με έμφαση: «Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Οι περισσότερες χρησιμοποιούν την εργασία ως πολιορκητικό κριό για ακύρωση παραδοσιακών εργατικών κατακτήσεων κυρίως μισθολογικής φύσης», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος και προσθέτει: «Η τηλεργασία έρχεται με νέο θεσμικό πλαίσιο της Κυβέρνησης. Είναι ατελές και ανολοκλήρωτο αυτό το πλαίσιο. Το πρωτάκουστο είναι ότι οκ. Υπουργός εισηγείται όχι μόνο το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας πλήρους απασχόλησης , της τηλεργασίας οκταώρου, αλλά και την τηλεργασία μερικής απασχόλησης , την τηλεργασία εκ περιτροπής εργασίας και εισηγείται και τη λεγόμενη συνδυαστική τηλεργασία που τη συναντάμε σπανιότερα σε ψηφιακούς κολοσσούς, όπου ο τηλεργαζόμενος δουλεύει την ίδια μέρα κάποιες ώρες από το σπίτι και κάποιες ώρες από την έδρα του εργοδότη. Αυτές οι νέες μορφές τηλεργασίας μπορούν να εμπεριέχουν αμφισβήτηση παραδοσιακών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Πως μπορεί αλήθεια κάποιος από το σπίτι του να θεμελιώσει το δικαίωμα για προϋπηρεσία ή το δικαίωμα για τριετία, η για βαριά και ανθυγιεινή απασχόληση; Επιφυλάσσομαι λοιπόν να τα εξειδικεύσω όλα αυτά όταν το νομοσχέδιο μπει στη διαβούλευση».

«Ανατροπές στα Άγια των Αγίων των εργαζομένων φέρνει το Κυβερνητικό νομοσχέδιο»

Ο κ. Μητρόπουλος μίλησε επίσης και για τις πολλές ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια δέσμη μεγάλων ανατροπών: «Το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας συνιστά μια δέσμη μεγάλων ανατροπών, για ότι έχει απομείνει στο ελληνικό εργατικό δίκαιο τα τελευταία εκατό χρόνια. Ο πρώτος ιδρυτικός νόμος 2112 του 1920 του Εθνάρχη Βενιζέλου. Ήταν ο νόμος για τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας , για την αμοιβή των εργαζομένων, για την υπερωριακή αμοιβή. Όλοι αυτή η δέσμη μέτρων του κ. Χατζηδάκη , όπως την είδαμε ως εξαγγελίες, συνιστά μια ανατροπή. Οι βασικές ανατροπές αφορούν το 8ωρό, το πενθήμερο και το 40ώρο.

Για πρώτη φορά θίγονται τα δικαιώματα αυτού του τρίπολου που είναι ο πυλώνας του εργατικού δικαίου για τους ιδιωτικούς εργατοϋπάλληλους στην πατρίδα μας», τονίζει ο Καθηγητής και συμπληρώνει: «Μπορεί για παράδειγμα ο εργαζόμενος να δουλεύει πέραν του οκταώρου ή να διευθετεί το ωράριο σε συνεργασία μόνο με τον εργοδότη , χωρίς της συμμετοχή του σωματείου και έξω από η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, άρα πλήττεται το οκτάωρο όπως το ξέραμε. Δεύτερον πλήττεται το πενθήμερο , γιατί σε επτά μεγάλους κλάδους που θα απασχολούν τους μισούς Έλληνες εργατοϋπαλλήλους παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο κατ' εξαίρεσαν , αλλά κατά κανόνα να απασχολούν το προσωπικό και εξαήμερο και επταήμερο. Άρα καταργείται και το πενθήμερο , όπως καταργείται και το 40ώρο. Θα μπορεί μια επιχείρηση να δουλεύει μέχρι και 50ώρο ακόμα και 60ωρό , δηλαδή να δουλεύει πέντε μέρες επί δώδεκα ώρες ή πέντε μέρες ή επί δέκα ώρες και το υπερβάλλον ωράριο να μην το αμείβει υπερωριακά, αλλά να την συμψηφίζει με άλλη περίοδο του έτους με λιγότερες ώρες απασχόλησης. Αυτά αποτελούν μεγάλη ανατροπή».

«Πρωτάκουστη ανατροπή που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη»

Στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος κάνει λόγο για πρωτάκουστη ανατροπή στα εργασιακά που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Αναφέρει πιο συγκεκριμένα: « Η ανατροπή αυτή, που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αφορά τα Άγια των αγίων των εργατοϋπαλλήλων , δηλαδή το οκτάωρο. Μάτωσε γι' αυτά η εργατική τάξη της Αμερικής και αργότερα της Ευρώπης . Για πρώτη φορά μετά τα πέτρινα μνημονιακά χρόνια έχουμε ανατροπή του οκταώρου του πενθημέρου και του 40ώρου. Είναι πρωτάκουστη ανατροπή, δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη , αν αυτό γίνει νόμος του κράτους».

Περισσότερα σε Ειδήσεις