Μετακινήσεις Πάσχα: Αντιδρούν οι ιδιώτες καρδιολόγοι στη μη μετακίνηση ασθενών από νομό σε νομό

Αλαλούμ επικρατεί με τις μετακινήσεις ασθενών από νομό σε νομό, καθώς οι αρχές δεν κάνουν δεκτές βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών, παρά μόνο δημόσιων δομών υγείας

Του Κώστα Παππά

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων σημειώνει τα εξής : «Μείζονα προβλήματα στην δημόσια υγεία, δημιουργεί η απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων ασθενών έως 10 Μάϊου, προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές».

Το kedenews.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας κ. Φώτη Πατσουράκο, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση των ιδιωτών ιατρών για το γεγονός ότι θεωρούνται με την απόφαση αυτή συλλήβδην απατεώνες για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

Άστοχη απόφαση – Μπορεί να κινδυνεύσουν ασθενείς

Ο κ. Πατσουράκος σημειώνει πιο συγκεκριμένα: «Βγήκε μια κοινή υπουργική απόφαση την Παρασκευή με την οποία απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για λόγους υγείας παρά μόνο αν υπάρχει βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο και επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε δημόσια δομή. Μίλησα σήμερα με τον Υπουργό και πιστεύω ότι έχουν κατανοήσει ότι ήταν μια τελείως άστοχη απόφαση. Κατ' αρχάς μας προσβάλλει ως ελεύθερους επαγγελματίες. Είμαστε όλοι συλλήβδην απατεώνες για ψευδείς βεβαιώσεις»;

Αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Η μετακίνηση ενός ανθρώπου προς τον θεράποντα ιατρό του είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Μιλάμε όμως για 15 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος , ο οποίος έχει ένα καρδιολογικό πρόβλημα και πρέπει να βάλει έναν βηματοδότη, να κάνει μια στεφανιογραφία, έχει καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του για να κάνει συγκεκριμένες εξειδικευμένες εξετάσεις, θα περιμένει τόσες μέρες με ανυπολόγιστη ζημιά. Φανταστείτε κάποιον που κάνει λιποθυμικά επεισόδια και θέλει να βάλει βηματοδότη. Κάποιος ο οποίος έκανε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική και πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του να του κόψει τα ράμματα. Πως θα πάει αυτός ο άνθρωπος , θα περιμένει 20 μέρες; Μια καθυστέρηση 20 ημερών μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας ενός καρδιοπαθούς».

Να αλλάξει η ΚΥΑ

Ο κ. Πατσουράκος είπε ακόμα ότι δεν φθάνουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σήμερα το πρωί , αλλά χρειάζεται άμεσα η αλλαγή της σχετικής ΚΥΑ: «Είμαστε και λίγο πριν το Πάσχα εκεί που όλοι λίγο πολύ ξεφεύγουμε και θα τον χάσουμε. Κάποιος που προγραμμάτισε να βάλει βηματοδότη τι θα του πούμε αν πάθει μια ανακοπή; Σήμερα ο κ. Σκέρτσος είπε ότι η μετάβαση σε ιδιωτική δομή θα επιτρέπεται . Μα δεν το λέει η ΚΥΑ και οι αστυνομικοί έχουν πάρει εντολή να τους γυρίζουν πίσω. Προφορικά μπορεί να λέμε ότι θέλουμε, πρέπει να αλλάξει η ΚΥΑ αμέσως».

Περισσότερα σε Ειδήσεις