Κορονοϊός: Αλαλούμ στο Μεσολόγγι με τα κρούσματα και το άνοιγμα των σχολείων

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μεσολόγγι μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μετά την αυθαίρετη  απόφαση του Δημάρχου να μείνουν κλειστά τα σχολεία ακολούθησε το άδειασμα του Υπουργείου Παιδείας ακυρώνοντας την απόφαση.

Του Κώστα Παππά

Ανυπέρβλητη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Μέσα σε αυτή την κατάσταση τα σχολεία άνοιξαν  στο Μεσολόγγι αλλά η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Το kedenews επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου , όμως  αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω των συνεχόμενων συσκέψεων. Επικοινωνήσαμε ωστόσο με τον Διοικητή του Νοσοκομείου  Μεσολογγίου τον κ. Πάνο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο της πόλης ανέφερε: " H κατάσταση σήμερα παραμένει πάρα πολύ δύσκολη και ανυπέρβλητα αντιμετωπίσιμη. Η νοσηλευτική μονάδα Μεσολογγίου πριν απο την Μεγάλη Εβδομάδα νοσήλευε μόνο έξι συμπολίτες μας με covid σήμερα έχουμε φθάσει στους 29 νοσηλευόμενους ξεπερνώντας και τις δυνατότητες που υπάρχουν και πιέζοντας κλινικές και κρεβάτια. Είμαστε διασυνδεόμενο νοσοκομείο με το Αγρίνιο και ότι περιστατικό υπάρχει σήμερα και τις επόμενες ημέρες και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης θα πάει στο Αγρίνιο ή στην Πάτρα. Η νοσηλευτική μονάδα Μεσολογγίου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά, εκτός αν έχουμε αρκετά εξιτήρια τις επόμενες ημέρες ή ώρες.

 Η γιορτή της Εξόδου , παράνομο άνοιγμα μαγαζιών και ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας άναψαν  το φυτίλι

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε οτι τρεις είναι οι λόγοι της μεγάλης διασποράς του ιου στην πόλη: " Ο πρώτος αναφέρεται στη γιορτής της Εξόδου. Υπήρχε μια συζήτηση εδώ πέρα κατά πόσο η πομπή του Λαζάρου έπρεπε να γίνει. Έγινε τελικά σε πολύ μικρή κλίμακα , αλλά υπάρχει ευθύνη του Δήμου και της Δημοτικής αρχής , διότι παρ' οτι ξέραμε εξ αρχής οτι θα υπάρξει απαγορευτικό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από την πολιτική Προστασία , τελικά ξεσηκώθηκε ένας κόσμος και έγινε μια παράλληλη πομπή αρματωμένων , λίγες ώρες το απόγευμα του Λαζάρου. Ο δεύτερος λόγος  είναι οτι είχαμε λειτουργία  εν κρυπτώ κάποιων καταστημάτων , τα οποία και στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι λειτουργούσαν παράνομα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας. Με αποτέλεσμα εκεί να υπάρξει συγχρωτισμός νέων ανθρώπων" τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος . Σαν τρίτο λόγο για την μεγάλη διασπορά ανέφερε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ενώ από τα βέλη της κριτικής του δεν ξέφυγε ούτε η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε:  "Τη Μεγάλη Εβδομάδα που δεν ελήφθησαν καθόλου μέτρα. Κατά τη δική μου γνώμη φέρει ευθύνη και η Μητρόπολη, διότι αν δείτε τις τοποθετήσεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα καταλάβετε. Πολλοί ιερείς καλούσαν τους πιστούς να μην φορούν μάσκα και στους ιερούς ναούς και στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό υπήρχε τεράστια διασπορά. Υπάρχουν πολλοί συντοπίτες μας πιστοί που έχουν θέμα και σχεδόν φθάσαμε στο 40 με 50% ων δειγμάτων που παίρνουμε να είναι θετικά. Σήμερα υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση. Είναι όμως ανησυχητική η κατάσταση, καθώς σχηματίζουν ουρές οι άνθρωποι για να κάνουν τεστ".

Image removed.

"Αυτά που γίνονται είναι εγκληματικά"

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος  μίλησε για την απόφαση να τεθεί ο Δήμος Μεσολογγίου σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου. Για το  θέμα αυτό ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε : " Στην πράξη όμως αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως , τα καταστήματα είναι ανοικτά όλα, ο κόσμος κινείται, τα σχολεία σήμερα άνοιξαν, όλα λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα. Από τη θεσμική θέση που έχω και ως Διοικητής του Νοσοκομείου και ως Δημοτικός Σύμβουλος  και γονιός κάλεσα τον κόσμο να μην στείλει τα παιδιά του στο σχολείο και αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό σήμερα. Αυτά που γίνονται είναι εγκληματικά και σε τελική ανάλυση μέχρι το βράδυ πρέπει να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που να λέει οτι τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Στο kedenews μίλησε και ο Πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο οποίος μιλώντας για τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες :  " Το Σάββατο κάναμε κοινή συνεδρίαση οι Σύλλογοι της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας που εκπροσωπεί το Νότιο κομμάτι του νομού μαζί με το Σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας της περιοχής  Μεσολογγίου. Είπαμε λοιπόν οτι στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν εφ'  όσον υπήρχε η πρόταση του Δημάρχου οτι ο δήμος επιθυμεί να κλείσουν τα σχολεία για τρεις μέρες θα στηρίζαμε αυτή την απόφαση.  Αποδείχτηκε οτι ο Δήμαρχος δεν είχε αυτή την αρμοδιότητά , γιατί του είχε αφαιρεθεί από τον Σεπτέμβριο. Την Δευτέρα το βράδυ μάθαμε ουσιαστικά οτι έχει επέμβει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και αναιρεί την απόφαση του Δημάρχου. Η περιοχή είναι πολύ επιβαρυμένη από το ιικό φορτίο του κορωνοϊού και υπάρχουν δεκάδες κρούσματα , ενώ  καθημερινά προκύπτουν και καινούργια. Θεωρήσαμε  οτι αυτό το μαξιλαράκι ασφαλείας έστω και στα όρια της νομιμότητας να είναι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί".

Μόνο το 25 με 30% των μαθητών προσήλθε στα σχολεία

Ο κ. Κατσαρός μίλησε  ακόμα και για τη χαμηλή προσέλευση  των μαθητών κατά το 'άνοιγμα των σχολείων: " Τα περισσότερα σχολεία υπολειτούργησαν αν λειτούργησαν , ελάχιστο  μαθητές ήρθαν στα σχολεία και η συμμετοχή κυμάνθηκε κατ' ανώτατο στο 25 με 30% και υπήρχαν και περιπτώσεις όπως το Ειδικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου που απο 48 μαθητές  παρουσιάστηκαν μόνο 3 μαθητές. Θορυβήθηκαν και οι γονείς και οι οικογένειες".

Περισσότερα σε Ειδήσεις