Εκτίμηση σοκ για τον πληθυσμό στην Ελλάδα-Μείωση κατά 500.000 στην απογραφή του 2021

Αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα με μείωση του πληθυσμού έως 500.000  ανθρώπους θα κρύβει η γενική  απογραφή που θα πραγματοποιηθεί από 23 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο kedenews.gr o Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης.

Του Κώστα Παππά

Η Ελλάδα γερνάει και ο πληθυσμός της μειώνεται με γοργούς ρυθμούς. Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης που κλείνει με την πανδημία του κορωνοϊού θα επιφέρει μείωση του πληθυσμού, η οποία αν συνεχιστεί με τους  ίδιους ρυθμούς θα κάνει την Ελλάδα πληθυσμιακά μικρότερη κατά 1.500.000 ανθρώπους το 2051.

270.000 λιγότερες γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους

Όπως εξηγεί ο κ. Κοτζαμάνης " Ο πληθυσμός μας αυξάνεται ή μειώνεται με βάση δύο ζυγαριές. Η μία είναι οι γεννήσεις και οι θάνατοι και η δεύτερη όσοι μπαίνουν στη χώρα την εγκαταλείπουν. Και οι δύο αυτές ζυγαριές την τελευταία δεκαετία είναι αρνητικές. Οι γεννήσεις είναι κατά περίπου 270.000 λιγότερες από τους θανάτους και όσοι φεύγουν από τη χώρα είναι κατά 220.000 περισσότεροι από όσους μπαίνουν στη χώρα. Άρα φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται και πεθαίνουν περισσότεροι από όσους γεννιούνται. Αν κάνουμε το άθροισμα αυτών των ζυγαριών μας δίνει έναν αριθμό κοντά στους 500.000. Επομένως σίγουρα η απογραφή θα μας δώσει περίπου 500.000 ανθρώπους λιγότερους από την προηγούμενη απογραφή".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελάχιστες περιοχές της χώρας θα παρουσιάσουν αύξηση πληθυσμού

Αναφερόμενος στη γεωγραφική κατανομή των στοιχείων, που αναμένεται και να επιβεβαιωθούν μετά την απογραφή, ο Καθηγητής Κοτζαμάνης σημειώνει τα εξής:  "Το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι νομοί με σπάνιες εξαιρέσεις θα έχουν ή μείωση του πληθυσμού τους ή θα έχουν σταθερό πληθυσμό. Μόνο 3 περιοχές η Λέσβος, η Σάμος και τα Δωδεκάνησα θα έχουν αύξηση λόγω των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στα κλειστά Καμπ που υπάρχουν.   Αύξηση επίσης φαίνεται οτι θα έχει η Ανατολική και η Δυτική Αττική. Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας την τελευταίας δεκαετίας".

 

Image removed.

΄Άγνωστο πόσοι Έλληνες φύγανε μέσα στην κρίση

Ο καθηγητής μίλησε ακόμα και για το κύμα φυγής νέων ανθρώπων που παρατηρήθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.  " Με το brain drain φεύγουν νέοι παραγωγικής ηλικίας. Αυτοί που μπαίνουν στη χώρα είναι ουσιαστικά οι παράτυπα εισερχόμενοι , αλλά ακόμα και αυτοί δεν φθάνουν να αντισταθμίσουν τη φυγή των νέων ανθρώπων. Η στατιστική υπηρεσία μας δίνει εκτιμήσεις και στοιχεία  μόνο για τις εισόδους στη χώρα και όχι για την έξοδο από αυτή. Ακούγονται διάφορα νούμερα , ότι έφυγαν από τη χώρα 500.000 άνθρωποι την τελευταία δεκαετία. Δεν φεύγουν όμως μόνο Έλληνες, αλλά νέοι άνθρωποι ηλικίας 25-40 ετών, ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι Έλληνες και ένα μικρότερο ποσοστό αλλοδαποί που είναι παιδιά όσων  είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα πριν από χρόνια", εξηγεί ο Καθηγητής .  Ο κ. Κοτζαμάνης εκτιμά με επιφύλαξη ότι  ο αριθμός των Ελλήνων που έφυγαν δεν πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό 350.000 με σοβαρές  επιπτώσεις  στην οικονομική  παραγωγή , αλλά και στην αναπαραγωγή του πληθυσμού.

Ο γερασμένος πληθυσμός της Ελλάδας θα αποτελεί και στο μέλλον μια ανοικτή πληγή καθώς σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Καθηγητής :"Οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σχέση με τις γεννήσεις, γιατί ο πληθυσμός μας είναι όλο και πιο γερασμένος. Οι άνθρωποι άνω των 65 χρονών ζυγίζουν όλο και πιο πολύ στη ζυγαριά. Αν οι 9 στους 10 θανάτους είναι άνω των 65 ετών και το πλήθος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνεται τότε αυξάνονται και οι θάνατοι"

Image removed.

Οι λόγοι που μειώνονται οι γεννήσεις

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μειώνονται οι γεννήσεις στην Ελλάδα τονίζει: "Ο πρώτος λόγος της μείωσης των γεννήσεων είναι οτι οι γυναίκες που είναι σε ηλικία να κάνουν παιδιά μειώνονται προοδευτικά και ο δεύτερος  λόγος είναι οτι οι γυναίκες που είναι σε ηλικία να κάνουν παιδιά κάνουν λιγότερα παιδιά από τους γονείς τους. Επίσης τα νέα ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν παιδιά λίγο αργότερα. Η μέση ηλικία των γυναικών που έκαναν το πρώτο τους παιδί πριν από το 2010 ήταν σχετικά υψηλή κοντά στα 30 χρόνια. Ένα τμήμα λοιπόν από τα ζευγάρια αυτά με την αναβλητικότητα που υπάρχει δεν θα μπορέσει να κάνει τα παιδιά που υπολόγιζε. Υπάρχει μάλιστα και ένας φυσικός νόμος που λέει πάνω από τα 35 έτη μιας γυναίκας οι πιθανότητες σύλληψης και γέννησης ενός παιδιού  μειώνονται συνταρακτικά".

 

Οι επιπτώσεις στον παραγόμενο πλούτο

Ο κ. Κοτζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν τα στοιχεία αυτά και στον παραγόμενο πλούτο της χώρας. Εξηγεί πιο συγκεκριμένα :"Ο παραγόμενος πλούτος της χώρας δεν είναι συνάρτηση  μόνο του δημογραφικού πλήθους είναι συνάρτηση των ανθρώπων που εργάζονται. Αυτοί που παράγουν δεν είναι οι άνεργοι ή εκείνοι που δεν συμμετέχουν στην οικονομική διαδικασία. Πόσοι λοιπόν εργάζονται και τί παραγωγικότητα έχουν; Αυτό μας δίνει και τον παραγόμενο πλούτο της χώρας. Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας , γύρω στο 17% και από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στον ενεργό πληθυσμό. Αν υπάρχουν πολιτικές που θα ωθήσουν και θα δώσουν σε ανθρώπους εργασία , μπορεί μετά από 30 χρόνια να έχουμε περισσότερο ενεργούς οικονομικά πολίτες από οτι έχουμε τώρα. Μοιάζει παράδοξο αφού μειώνεται ο πληθυσμός μας, αλλά αυτά είναι και θέματα πολιτικών και οικονομικών επιλογών".

Περισσότερα σε Ειδήσεις