Μειωμένα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση και για τον Μάϊο

Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου τον Μάϊο θα έχουν οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Επομένως, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για τον μήνα Μάιο, ενώ παύει να ισχύει η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ. Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στο ακέραιο το μίσθωμα που είχαν αρχικά συμφωνήσει με τους ενοικιαστές.

Μείωση 40% του ενοικίου

Η έκπτωση 40% θα συνεχίσει να ισχύει για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να είναι υπό το καθεστώς της αναστολής εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή το σπίτι που ενοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Παράλληλα, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας "myBusinessSupport".

**Με πληροφορίες από capital.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις