Μαζικές αντιδράσεις από Δήμους - Xάνουν τη διαχείριση των ιαματικών πηγών τους

 

Μαζικές αντιδράσεις από 58 Δήμους της χώρας που χάνουν τη διαχείριση των ιαματικών πηγών τους. Ο Σ.Δ.Ι.Π.Ε. ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική. 

Για παράδειγμα, ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού έχει επανειλημμένα διεκδικήσει την εκχώρηση των ιαματικών πηγών του Δήμου προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και να εξασφαλιστούν τα οφέλη ότι θα επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν διότι με νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, οι Ιαματικές Πηγές που ανήκουν σε Δήμους θα μπορούν να ιδιωτικοποιούνται.

Μια δημοτική επένδυση στα ιαματικά λουτρά Αιδηψού που θα συνοδευόταν και από την εκχώρηση των πηγών στον Δήμο, μπορεί να είχαν ως στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης παρεμφερών τουριστικών δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Δημοτικές Ιαματικές πηγές Λουτρακίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί πως οι Δήμοι καθηλώνουν τον κλάδο, δεν τον αναπτύσσουν  και χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (Σ.Δ.Ι.Π.Ε.), συνήλθε εκτάκτως για το φλέγον ζήτημα και μάλιστα σε πλήρη απαρτία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΔΙΠΕ - Κάνει λόγο για υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)».

Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική.

H αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι, σήμερα, έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Πολλοί βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες η μέχρι σήμερα στάση της κεντρικής διοίκησης ήταν – με τους επιεικέστερους όρους – μη υποστηρικτική.

Κατόπιν τούτων, καλούμε:

1. Τους Δήμους – Μέλη του Συνδέσμου μας,

2. Τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και

3. Τις Περιφέρειες της χώρας

να «υιοθετήσουν» την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ, με τη λήψη σχετικής απόφασης από τα οικεία συμβούλια, και

4. Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον θεσμικό εκφραστή του συνόλου των Δήμων της χώρας, να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς η συμμετοχή της στην εταιρεία αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Τέλος, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Τουρισμού αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας συνεργαζόμενοι από μηδενική βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΓΑΡΔΕΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Επίσης, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης έθεσε ως προ ημερησίας το θέμα της ψήφισης του ψηφίσματος του ΣΔΙΠΕ που έχει στόχο τη συντονισμένη αντίδραση των θιγόμενων Δήμων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις