Πανελλαδικό lockdown και σχολεία: Πώς και ποια θα λειτουργήσουν

Πανεθνικό lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την καθημερινότητα όλων να αλλάζει ξανά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το lockdown θα μπει σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου  και θα έχει τη μορφή του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα πάντα, εκτός από σούπερ μάρκετ, καταστήματα με τρόφιμα, βενζινάδικα και φαρμακεία. Η μόνη διαφορά με σχέση με την πρώτη καραντίνα είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοιχτά διότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν πολύ ελαφρότερα από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού με δυσκολία μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση.

Γυμνάσια και λύκεια

Βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τα γυμνάσια. Πάντως, το πιθανότερο είναι να κλείσουν και αυτά και να συνεχίσουν και οι δύο βαθμίδες με τηλεκπαίδευση.

Παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Εξαδάκτυλος αποκάλυψε επίσης πως οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Όσο για τα φροντιστήρια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Σχολεία και SMS

Η μετάβαση των μαθητών -τριών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις