Lockdown: Όλα τα σενάρια για το ελεγχόμενο άνοιγμα - Κρίσιμη σύσκεψη των ειδικών

Εν αναμονή των αποφάσεων των επιστημόνων είναι το κυβερνητικό επιτελείο για το πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων του lockdown από το ερχόμενο Σάββατο.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για την «αποσυμπίεση», με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η στόχευση δεν αλλάζει, αλλά τον «ρυθμό» της διαχείρισης της δύσκολης συγκυρίας τον δίνουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι και θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «δεν γίνεται συζήτηση για τη μη τήρηση των μέτρων, αλλά για την καλύτερη τήρηση των μέτρων μέσω της επιχείρησης-αποσυμπίεσης». Και εξηγούν: « Το υπάρχον μείγμα αποδείχθηκε ότι δεν είναι πια αποτελεσματικό- κάτι που διαπιστώνεται από την κόπωση που καταγράφεται στην κοινωνία, από την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες κλπ».

Τα σενάρια 
  • Στοίχημα αποτελεί και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

  • Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Περισσότερα σε Ειδήσεις