Kούλουμα με lockdown δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεπώς το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε Κούλουμα με lockdown.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown, η Αττική είχε 553 κρούσματα, δηλαδή σταθερά περίπου τα μισά κρούσματα του συνόλου της χώρας. Μάλιστα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, αφού πρόκειται για αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν Κυριακή, όταν τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τις εστίες να πολλαπλασιάζονται και ετοιμάζονται για νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες.

Σε πλήξη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας

Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Υπό το φως των συνθηκών, βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid, όσο και κλίνες ΜΕΘ.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κωρονοϊού που χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.

Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών Covid.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία εξαιτίας της αύξησης των νοσηλευομένων, την προσπάθεια «εξισορρόπησης» μεταλλάξεων-εμβολιασμών, αλλά και τη δυσκολία ταυτόχρονου ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις