Παρατείνεται το lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου

Την παράταση του καθεστώτος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

«Το lockdown έχει συμβάλλει στη μείωση της έντασης των κρουσμάτων», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να επιβληθούν και πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως για ακόμη μία εβδομάδα παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away αλλά και της λειτουργίας κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Τι ισχύει από την προσεχή Δευτέρα έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:
  • Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
  • Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.
  • Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.Για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το ισχύον καθεστώς: δηλαδή τέλεση λειτουργιών και χωρίς παρουσία πιστών, ενώ οι κηδείες θα γίνονται με έως 9 άτομα με πρώτου βαθμού συγγενών.
  • Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος
  • Στις εταιρίες συνεχίζεται η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό καθώς και η εξυπηρέτηση κοινού με ραντεβού και σε έκτακτες περιπτώσεις
  • Στα δικαστήρια θα συνεχίζουν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες. Σε ισχύ τα μέτρα για ανώτατο όριο 15 άτομα στην αίθουσα και απόσταση 1,5 μέτρα

Ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθύμισε επίσης τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

Παπαευαγγέλου: Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών

«Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική» σημείωσε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Και υποστήριξε πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Δυτική και Ανατολική Αττική καθώς επίσης και στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε επιπρόσθετα λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, επικαλούμενη τα στοιχεία του ECDC.

«Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών», είπε η παιδίατρος με φόντο τα 721 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή και τόνισε «πως προκαλεί ανησυχία η πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη».«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την διασπορά των γιορτών», είπε στη συνέχεια. Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%.

Περισσότερα σε Ειδήσεις