Α. Λινού: Να μην βιαστούμε με το εμβόλιο της Astra Zeneca

Την άποψη, ότι θα πρέπει να περιμένουμε με το εμβόλιο της Astrazenecca καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και ότι είμαστε σε κατάσταση συναγερμού με την Πανδημία εξέφρασε μιλώντας στο kedenews η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σxολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Προτείνει μάλιστα σχετικά με τα τεστ που γίνονται ότι αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένα.

Του Κώστα Παππά

Αρχικά η κυρία Λινού μας είπε: ”Τα κρούσματα είναι πάντοτε συνάρτηση των τεστ. Εκείνο που έπρεπε να συγκρίνει κανείς είναι ο δείκτης θετικότητας , ο οποίος είναι βέβαια υψηλός, αλλά είναι σταθερά υψηλός. Το τελευταίο εικοσαήμερο είναι μεταξύ 6 και 7. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε κατάσταση συναγερμού , είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αν το άνοιγμα συνοδευτεί από άλλα μέτρα που περιορίζουν τον κίνδυνο δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση”. Στη ερώτησή μας για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα μέτρα η κ. Λινού απάντησε: “Θα έπρεπε τα τεστ να είναι στοχευμένα και θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση της ιχνηλάτησης με κίνητρα, ώστε αυτοί που βγαίνουν θετικοί να μπορούν να εφαρμόσουν την καραντίνα, να δώσουν τα στοιχεία των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή και η Πολιτεία να έρθει σε επαφή με τα πιθανά κρούσματα και να βρει τρόπο να απομονωθούν”.

Ως προς τις μεταλλάξεις και για το αν αυτές αυξάνουν τον αριθμό θετικότητας η κ. Λινού εκτίμησε:

“Πολλές μεταλλάξεις αυξάνουν τον αριθμό θετικότητας και κάποιες άλλες όχι. Υπάρχουν όμως μεταλλάξεις που είναι πιο επικίνδυνες ως προς τη διασπορά. Τα μέτρα όμως μένουν τα ίδια είτε είναι πιο μεταδοτικός ο ιός είτε όχι”.

“Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το εμβόλιο της Astrazenecca”

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κρατάει μια στάση αναμονής σε σχέση με το εμβόλιο της Αstrazenecca, καθώς όπως μας είπε οι έρευνες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Επισήμανε λοιπόν σχετικά: “Για το εμβόλιο της Astrazeneca δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες έρευνες για να ξέρουμε αν υπάρχει θέμα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Θα πρέπει να περιμένουμε. Τώρα είναι απόφαση της κάθε χώρας αν θεωρεί ότι ο κίνδυνος από τη νόσο είναι σαφώς μεγαλύτερος από τις παρενέργειες και έτσι προχωρούν με τον εμβολιασμό ή όχι.

Αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει αν έχουν γίνει λάθη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες. Μας απάντησε χαρακτηριστικά:“Δεν το ξέρω και δεν το ξέρω γιατί δεν έχω δεδομένα”

Περισσότερα σε Ειδήσεις