Λύκειο Νάξου: Τοποθετήθηκε επιγραφή «Μανώλης Γλέζος»

Το Γενικό Λύκειο Νάξου τοποθέτησε το πρωί της Παρασκευής επιγραφή με το όνομα του Μανώλη Γλέζου προκειμένου να τον τιμήσει 

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απώλεια του αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου το Γενικό Λύκειο Νάξου αποφάσισε να τιμήσει τον σπουδαίο αγωνιστή τοποθετώντας επιγραφή με το όνομα του στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Η μετονομασία του Λυκείου της Νάξου αποτέλεσε θέμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού είχε απορρίψει την πρόταση μετονομασίας. Μάλιστα τα μέλη που ήταν αντίθετα είχαν αιτιολογήσει την απόφαση τους δηλώνοντας πως «με την προσωνυμία αυτή́, θα χρωματιστεί́ (σ.σ. πολιτικά) το σχολείο».

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος και εισήγησης του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει, σχεδόν ομόφωνα, να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος», το θέμα πήρε διαστάσεις και τέθηκε προς συζήτηση και στη Βουλή.

Μάλιστα ο διευθυντής του Λυκείου Μ. Χατζηπέτρος είχε απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας οδήγησε στην αλλαγή στάσης με αποτέλεσμα τη διακομματική πρωτοβουλία στη Βουλή για τη μετονομασία.

Δέκα βουλευτές από τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και ΜέΡΑ25), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα να προστεθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην επωνυμία του σχολείου.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ότι «σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία. Ο Μανώλης Γλέζος σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση».

Περισσότερα σε Ειδήσεις