Κορονοϊός: Το άνοιγμα λιανεμπορίου και γυμνασίων θα οδηγήσει σε 2.000 κρούσματα τη μέρα

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων»

Τις ανησυχίες τους εξέφρασε σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων στις σχολικές αίθουσες μπορεί να οδηγήσει σε μια έκρηξη ημερήσιων κρουσμάτων φτάνοντας ακόμη και τα 2.000 την ημέρα. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος και αν το αφήσουμε να εξελιχθεί, θα δούμε την κορύφωση στο τέλος του Μαρτίου» ενώ την ίδια στιγμή τόνισε πως το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε τέτοια πίεση.

Ο ίδιος μάλιστα, επεσήμανε ότι αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά και πρότεινε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Υπογράμμισε δε, να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό» , τόνισε.

Η πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα σε συνάρτηση με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ο καθηγητής ανέφερε πως η ανόσια της αγέλης αναμένεται να επιτευχθεί προς τα τέλη του χρόνου.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή δήλωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο θα βελτιωθεί το φθινόπωρο. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν», τόνισε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις