Η ΚΥΑ για τους ναούς και η αναμονή για τη λειτουργία τους το Πάσχα

Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται μεταξύ των άλλων και για την λειτουργία των ιερών ναών. Μετά τα γεγονότα του Πάσχα του 2020 που γιορτάστηκαν βουβά από τους πιστούς σε όλη την Ελλάδα, κανείς δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό σε αυτή την κορυφαία λειτουργική περίοδο για την Ορθοδοξία

Του Κώστα Παππά

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν για το αν θα βιώσουμε φέτος τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης με διαφορετικό και πιο ανθρώπινο τρόπο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουμε με ακρίβεια για το ποια και πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα που θα ακολουθηθούν την Μεγάλη Εβδομάδα. Όσο η πανδημία δείχνει τα «δόντια» της με αυτόν τον τρόπο και όσο δεν υποχωρούν τα κρούσματα και κυρίως οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία τόσο και οι σκέψεις των αρμοδίων δεν γίνονται πιο ξεκάθαρες.

Από την πλευρά της Εκκλησίας τηρείται μια στάση αναμονής. Άλλωστε και η τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συμπεριέλαβε ως ένα από τα βασικά θέματα συνομιλίας μεταξύ τους και το τι μέλλει γενέσθαι με τους ναούς εν όψει Πάσχα.

Χωρίς να κάνουν ιδιαίτερο θόρυβο αρκετοί ιεράρχες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις με το Πάσχα του 2020, ενώ κάποιοι άλλοι πιο αισιόδοξοι θεωρούν, ότι τα πράγματα φέτος, ακόμα και αν δεν είναι απολύτως φυσιολογικά ως προς τη συμμετοχή των πιστών στις εκκλησίες θα είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι , αφού μέσα στον Απρίλιο θα προστεθούν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη λίστα των ανθρώπων που θα κάνουν το εμβόλιο.

Αναμονή για άνοιγμα των ναών το Πάσχα

Η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και ισχύει μέχρι την έκδοση μιας νέας κοινής υπουργικής απόφασης, προέβλεπε τη συμμετοχή λιγοστών πιστών μόνο όμως στον Καθεδρικό ναό στην έδρα του κάθε Δήμου, με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τ.μ. και μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα. Το μέτρο αυτό αφορούσε μόνο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, την εορτή του Ευαγγελισμού και την ακολουθία της δεύτερης στάσης των Χαιρετισμών.

Ωστόσο αν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες , όπως αφήνεται να εννοηθεί και από κυβερνητικές πηγές, θα επιτραπεί μια διαφορετική επί τα βελτίω αντιμετώπιση του θέματος .

Το ότι η Εκκλησία αθόρυβα παρακολουθεί μέχρι τώρα τις εξελίξεις δεν σημαίνει ότι δεν έχει και άποψη. Πριν από λίγες μέρες ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πράος και μετριοπαθής ιεράρχης ,εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που παγιώνεται πλέον αναφέροντας μεταξύ των άλλων τα εξής: «Σκέπτομαι, μιας και ζω μέσα στον κόσμο, πόσα τετραγωνικά μέτρα έχει ο επιβάτης στα μέσα μεταφοράς των ανθρώπων και ποιο είναι εκεί το ανώτατο αριθμητικό όριο των εξυπηρετουμένων… Και αυτό το συνωθούμενο πλήθος μετακινείται όχι άπαξ της εβδομάδος, αλλά αρκετές φορές την ημέρα! Διερωτώμαι δε, γιατί η σκληρή στάση απέναντι στους Ιερούς Ναούς και ακόμη, γιατί η άνιση αυτή μεταχείριση μεταξύ των Ιερών Ναών και των Κληρικών και των Πιστών;

Έχει λογική μια τέτοια απόφαση, στους πολυάνθρωπους Δήμους να ανοίγουν οι Εκκλησίες, έστω και με το σταγονόμετρο, ενώ σε μικρότερες Κοινότητες και σε χωριά, να παραμένουν κλειστές; Πώς εξηγείται μια τέτοια στάση; Μήπως, επειδή στους Καθεδρικούς λειτουργούν συχνότερα οι Μητροπολίτες; Κανείς μας δεν θα ήθελε, είμαι βέβαιος, μια τέτοια προνομιακή μεταχείριση…» τονίζει σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις