Έκρηξη κρουσμάτων: Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης Rt - Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Tο ΕΣΥ ενισχύεται από δύο ιδιωτικές κλινικές - Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης Rt

Ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς covid-19, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τις 185 εισαγωγές ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής το βράδυ της Τρίτης, για να αποτυπώσει την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της επιδημίας.

Από σήμερα, το ΕΣΥ ενισχύεται από δύο ιδιωτικές κλινικές που θα λαμβάνουν περιστατικά με κορoνοϊό. Στη μάχη κατά της πανδημίας ρίχνεται το ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Περιστερίου που τέθηκαν στην διάθεση του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Να τονιστεί πως από χθες εντάχθηκαν στις εφημερίες του ΕΣΥ το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται μόνο covid περιστατικά από χθες.

Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μετάδοσης Rt

Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορoνοϊού στην επικράτεια, κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224). Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου covid-19 για την επικράτεια ξεπέρασε τη μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Αυτό σημαίνει, όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί πως 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν τη λοίμωξη σε άλλα 100, και πως η επιδημία είναι σε μεγάλη διασπορά.

«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κικίλιας. Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις νοσηλείες, όπου κυριαρχεί η ηλικία των 45 χρόνων, καθώς και στους διασωληνωμένους. Το ποσοστό των ατόμων 65 χρόνων και άνω μειώνεται σταθερά, αφήνοντας το έδαφος στα άτομα 64 χρόνων και κάτω. Χθες σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το 60% των διασωληνωμένων ήταν 65 χρόνων και άνω και το 40% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-64 χρόνων.

  • Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα, 1.323, με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220). Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).
  • Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), ανησυχητικά ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα (σημειώθηκαν 115 και 84 νέες διαγνώσεις, αντίστοιχα).
Βασιλακόπουλος για έκρηξη κρουσμάτων

Για την έκρηξη των κρουσμάτων και τα μέτρα μίλησε σε πρωινή του συνέντευξη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Βασιλακόπουλος για κρούσματαΣχετικά με την έξαρση της πανδημίας και την παράταση των μέτρων ο καθηγητής είπε στον ΣΚΑΙ:

«είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε.»

Περισσότερα σε Ειδήσεις