Κορονοϊός: «Ανοιχτή πληγή» για τους ξενοδόχους ο τουρισμός

SOS από ξενοδόχους ‒ Απαισιόδοξα σενάρια για τον τουρισμό προκαλεί η άνοδος των κρουσμάτων

Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χειμερινή τουριστική σεζόν. Ύστερα από το καθολικό lockdown οι ξενοδόχοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Αττική και στους λοιμωξιολόγους. Φέτος η σεζόν είναι αβέβαιη και οι πιο κερδοφόρες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιδημιολογικά δύσκολη κατάσταση.

Απώλεια τζίρου

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του τουρισμού, οι επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία πέφτουν βροχή, με έναν κοινό παρονομαστή: τις δραματικές απώλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η απώλεια του τζίρου στα εποχιακά ξενοδοχεία αγγίζει το 70-80%, ενώ στις μονάδες συνεχούς λειτουργίας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Καθυστερήσεις πληρωμών της TUI

Ο μεγαλύτερος tour operator και συνεργάτης πολλών ελληνικών ξενοδοχείων αναμένεται να μεταθέσει την πληρωμή των οφειλών του στους Έλληνες ξενοδόχους για τον Μάρτιο του 2021. Η TUI είχε υποσχεθεί από την αρχή της υγειονομικής κρίσης να φέρει στη χώρα γύρω στο 1 εκατ. τουρίστες, στόχο που, όπως είχε πει ο Σεμπάστιαν Έμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της TUI, ανέμενε να πιάσει επεκτείνοντας για πρώτη φορά τη σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο.

Οι tour operators οφείλουν στα ξενοδοχεία της Ρόδου το 46% του τζίρου τους, δηλαδή πάνω από 90 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της TUI να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.

«Πρέπει να ζήσουμε»

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στον τουρισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταλήξει να παίρνουν φαγητό από τα συσσίτια προκειμένου να επιβιώσουν. Ακόμη, κάλεσε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Ρόδου να κάνουν παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας για να δώσει χρήματα στον κόσμο που υποφέρει. «Πρέπει να ζήσουμε», διεμήνυσε ο Θανάσης Σταμούλης.

Η πλατφόρμα

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, άνοιξε η πλατφόρμα μονομερών αναστολών Οκτωβρίου των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Διευκρινίζεται πως τη μονομερή αναστολή Οκτωβρίου μπορούν να κάνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι:

• που προσλήφθηκαν φέτος και απολύθηκαν εντός Οκτωβρίου, ώστε να πάρουν τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα

• που προσλήφθηκαν φέτος και απολύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

• με μονομερή αναστολή Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, επειδή οι επιχειρήσεις όπου εργάστηκαν τη σεζόν 2019 δεν άνοιξαν καθόλου φέτος.

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων

Στους αγώνες σε ό,τι αφορά την επιδότηση των εργαζομένων αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να δώσουμε λύση γι’ αυτούς που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (επισιτισμός) και που δεν βρήκαν δουλειά φέτος και δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε το έκτακτο επίδομα ανεργίας του καλοκαιριού!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!».

Περισσότερα σε Ειδήσεις