fbpx
Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κορονοϊός: Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων θα κρίνουν τα...

Κορονοϊός: Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων, θα κρίνουν και τα νέα μέτρα που θα παρθούν.

Για ακόμα μια φορά τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 200, την ώρα που οι εκδρομείς του Αυγούστου επιστρέφουν σταδιακά στις βάσεις τους, αλλά και πραγματοποιείται ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, χθες από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 284 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορονοϊό, τα οποία αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα και η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Χαράλαμπος Γώγος: Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Οι επιστήμονες ανησυχούν και δεν το κρύβουν, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού», δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Γώγος: Ο δείκτης R χτυπάει καμπανάκι

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης του σχολικού έτους

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

Η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην τοποθέτηση της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου η οποία σε μήνυμά της για τον κορονοϊό επεσήμανε ότι «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες. Πολλοί, μετά την περίοδο των διακοπών, επιστρέφουμε στα αστικά κέντρα και στους χώρους εργασίας μας. Τα σχολεία ανοίγουν. Δεν υπάρχουν πια μεγάλα περιθώρια για την κοινωνία και την οικονομία» και επισημαίνοντας την ατομική κοινωνική ευθύνη.

Αυτοί είναι οι τρεις δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

Στην Περιφέρεια Αττικής τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων. Πρόκειται για τη Γλυφάδα, την Κηφισιά και τη Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στο δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορονοϊού. Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο πολιτικής προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ