Κορονοϊός- νέα έρευνα: Οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν

Πρόσφατη έρευνα για τον κορονοϊό κατέδειξε ότι τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό.

Διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε Έλληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δείχνει ότι το ύψος παίζει ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στον νέο κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σε δείγμα δύο χιλιάδων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατέδειξε ότι τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Οι ψηλοί άνθρωποι -με ύψος άνω του 1,80μ.- διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους είναι κοντύτεροι, να νοσήσουν από Covid-19, όπως επισημαίνει έρευνα που διενήργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Το παραπάνω γεγονός, φέρεται να επιβεβαιώνει ότι ο Covid-19 μεταδίδεται και μέσω του αέρα επειδή το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά εάν οι άνθρωποι κολλούσαν αποκλειστικά μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν βήχουμε, υποστηρίζει η έρευνα.

Μάλιστα, ο Έλληνας καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph», πως παρόλο που κάτι τέτοιο έχει προταθεί κι από άλλες έρευνες, η μέθοδος που επιβεβαιώθηκε τώρα είναι νέα.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ύψους και διάγνωσης δείχνουν ότι η μετάδοση σταγονιδίων προς τα κάτω δεν είναι ο μόνος μηχανισμός μετάδοσης και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων είναι εφικτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό έχει προταθεί από άλλες μελέτες, αλλά η μέθοδος που το επιβεβαιώσαμε, είναι νέα», προσθέτει ο Έλληνας καθηγητής.

«Αν και η κοινωνική απόσταση εξακολουθεί να είναι σημαντική, επειδή η μετάδοση μέσω σταγονιδίων είναι πιθανό να συμβεί, αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - αποτελεσματική στο θέμα της πρόληψης», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Περισσότερα σε Ειδήσεις