Κορονοϊός: Tα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα -Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για την εστίαση και τα μέτρα ενόψει Πάσχα

Ανακοινώθηκε ο ακριβής τρόπος επαναλειτουργίας της εστίασης μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού και στις ανακοινώσεις συμμετείχαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον γενικό γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τεστ, σταθεροποίηση τoυ δείκτη Rt και μείωση του δείκτη θετικότητας. Επιπλέον, καταγράφεται σταθεροποίηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων κορονοϊού και αύξηση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Να μην μεταφέρουμε τον ιό στα χωριά μας»

«Όλες οι εισηγήσεις μας υπόκεινται στην αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση» της πανδημίας, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι ενώ όλοι νιώθουμε μια ανακούφιση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Βρισκόμαστε στις «πρώτες μέρες βελτίωσης» είπε και τόνισε πως η όποια χαλάρωση, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.

Όπως είπε, παρότι η Επιτροπή κατανοεί απόλυτα την επιθυμία πολλών Ελλήνων να μετακινηθούν το Πάσχα. Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το υψηλό φορτίο μεγαλουπόλεων, οδήγησε στην εν λόγω απόφαση προκειμένου να μην μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας. «Το άνοιγμα θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα δικαιολογημένο αλλά και μαζικό κύμα μετακίνησης του πληθυσμού. Τυχόν έξαρση κρουσμάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις ταυτόχρονα θα αύξανε την πίεση στο ΕΣΥ στην επαρχία» σημείωσε.

Πάσχα στο χωριό και μετακίνηση

Κυριακή του Πάσχα με self test

Τέλος, αναφερόμενη στις ημέρες του Πάσχα, η Βάνα Παπαευαγγγέλου σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο. Επίσης, η Επιτροπή απηύθηνε σύσταση να μένουμε στο προαύλιο του ναού και να φορούμε διπλή μάσκα.

Παράλληλα, την ημέρα του Πάσχα «προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριους χώρους» είπε και παρότρυνε τους πολίτες να διενεργήσουν ένα ατομικό τεστ πριν συναντηθούν γιατί είναι ξεκάθαρο πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι αυξημένη.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση - Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι

Ξεκινάει στις 3 Μαΐου η λειτουργικά των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με υποχρεωτική πραγματοποίηση self test δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί.

Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Καββαθάς για το άνοιγμα της εστίασης

Κλειστές τη νύχτα οι επιχειρήσεις από 23:00 - 05:00

Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

Τα μέτρα
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00 και από τις 3 Μαΐου στις 23:00
  • Για το πασχαλινό τραπέζι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε εξωτερικό και συστήνεται η διενέργεια self test
  • Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Περισσότερα σε Ειδήσεις