Κορονοϊός: Ξεναγοί σε απόγνωση, παραγκωνισμένοι περιμένουν το καλοκαίρι

Αγωνία για το μέλλον και απόγνωση στο παρόν δοκιμάζουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί. Μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι που ξεναγούν και πληροφορούν τους τουρίστες για τον ελληνικό πολιτισμό και τα μνημεία του, είναι ουσιαστικά άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο. Τα λίγα χρήματα που λαμβάνουν από το εποχικό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ το έκτακτο επίδομα τους δόθηκε μόνο για 4 μήνες

Του Κώστα Παππά

Στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξεναγών αναφέρθηκε μιλώντας στο kedenews.gr η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Έλενα Σουλιώτη, η οποία δήλωσε πως οι ξεναγοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση της Πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα η κυρία Σουλιώτη ανέφερε: «Είμαστε από τους λιγότερο ευνοημένους, από τους πιο παραγκωνισμένους. Ακόμα και τους λίγους μήνες πέρυσι το καλοκαίρι, δεν δουλέψαμε. Εγώ δούλεψα 7 ημέρες όλο το 2020. Ο κόσμος νομίζει ότι αν ανοίξει ο τουρισμός θα δουλεύουμε κι εμείς ,αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο ξεναγός είναι ο τελευταίος κρίκος που θα δουλέψει. Όλα τα περιοριστικά μέτρα έκαναν την ξενάγηση πολύ δυσάρεστη εμπειρία» σημειώνει και προσθέτει: «Τα πρωτόκολλα δεν ήταν ρεαλιστικά. Στους Δελφούς ήταν 15 άτομα μάξιμουμ στο χώρο και 8 άτομα στο μουσείο. Σκεφτείτε ότι ακόμα δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για φέτος».

«Ζητάμε οικονομική στήριξη και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα»

Η κ. Σουλιώτη αναφερόμενη στα αιτήματα του κλάδου των διπλωματούχων ξεναγών τόνισε τα εξής: «Τα αιτήματά μας είναι να λάβουμε επίδομα για τον Απρίλιο και τον Μάιο που σίγουρα δεν θα δουλέψουμε. Έχουν ανοίξει οι αρχαιολογικοί χώροι , αλλά δεν επιτρέπονται πάνω από 3 άτομα. Υπάρχει πρόθεση να ξεναγούμε έξω από τους χώρους, δηλαδή να πάμε στου Φιλοπάππου και να ξεναγούμε από απέναντι αυτούς που θέλουν να ξεναγηθούν στην Ακρόπολη. Δεν μας επιτρέπεται να πάμε με κόσμο» σημειώνει και αναφέρει επίσης: «Ο τουρισμός θα ανοίξει 14 Μαΐου , αλλά δεν έχουμε πρωτόκολλα , δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει.

Τα γραφεία δεν μπορούν να πουλήσουν προγράμματα. Δεν έχουμε επίσης κρατήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παρά μόνο ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Θεωρούμε ότι θα αρχίσουμε να δουλεύουμε από τον Αύγουστο και μετά. Εκτός από οικονομική στήριξη θέλουμε να δοθούν σύντομα τα πρωτόκολλα και αυτά να είναι ρεαλιστικά, προσαρμοσμένα στον τρόπο που δουλεύουν τα τουριστικά προγράμματα των γραφείων».

Ενάμιση χρόνο άνεργοι οι ξεναγοί

Τονίζοντας το βασικό πρόβλημα του κλάδου που είναι η ανεργία, η κ. Σουλιώτη αναφέρει ότι οι ξεναγοί είναι άνεργοι για περισσότερο από ενάμιση χρόνο , καθώς τον χειμώνα δεν εργάζονται. Μιλώντας για την μικρή και ανεπαρκή στήριξη που είχαν από την Πολιτεία τον τελευταίο χρόνο εξηγεί: «Παίρνουμε κάποιο επίδομα το οποίο φθάνει μόνο για να συντηρηθούμε. Είναι ένα επίδομα 400 ευρώ εποχιακό και το οποίο παίρνουν μόνο εκείνοι που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτοί δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα που πήραμε οι υπόλοιποι λόγω της ανεργίας. Το έκτακτο επίδομα που λάβαμε πέρυσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν χωρίς ένσημα. Πήραμε επίδομα και άλλους δύο μήνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Με μια ειδική ρύθμιση μας δώσανε τουλάχιστον τη δυνατότητα να έχουμε ιατρική περίθαλψη».

Η κ. Σουλιώτη αναφέρθηκε ακόμα και σ το μεγάλο πρόβλημα των παράνομων ξεναγών , οι οποίοι «ψαρεύουν» μέσα από το διαδίκτυο πελάτες και απορροφούν και το ελάχιστο οξυγόνο που μπορεί να υπάρχει για τους διπλωματούχους ξεναγούς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις