Κορονοϊός στην Κίνα: Πώς κατάφεραν να τον εξαφανίσουν;

Ολόκληρος ο πλανήτης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, την στιγμή που η Κίνα το έχει ήδη κατορθώσει-Ποια είναι τα «κλειδιά» της επιτυχίας της χώρας από όπου ξεκίνησε η πανδημίαΤης Βίκυς Καλοφωτιά

Ενώ ένας ολόκληρος πλανήτης αγωνίζεται να καταπολεμήσει αυτόν τον μέχρι πριν από έναν χρόνο άγνωστο και ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό, η Κίνα κατάφερε να τον θέσει υπό έλεγχο με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό. Πώς ήταν κάτι τέτοιο εφικτό, τη στιγμή που σε άλλες χώρες αυξάνεται καθημερινά τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από τον Covid-19 όσο και ο αντίστοιχος αριθμός των θανάτων;

Είναι πραγματικά άξιο απορίας αλλά και προβληματισμού το πώς η πρώτη χώρα που ανέφερε το ξέσπασμα του κορονοϊού στις αρχές του τρέχοντος έτους κατόρθωσε έπειτα από 76 ημέρες καθολικού lockdown, σε μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του, να φτάσει στο σημείο τον περασμένο Αύγουστο να διοργανώνει στην πόλη Γουχάν μέχρι και διάφορα φεστιβάλ με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες(!).

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια εικόνα που φαντάζει μακρινό όνειρο, ακόμη και ουτοπικό, σχεδόν για όλη την υφήλιο, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Προφανώς αυτό ισχύει για οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, εκτός από την Κίνα. Πώς συνέβη αυτό και κυρίως γιατί δεν συλλέγει κανείς πολύτιμα στοιχεία από τον τρόπο με τον οποίο πέτυχαν το ακατόρθωτο, έτσι ώστε αυτό να συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο;

Την εξήγηση δίνουν μέσα από μια πληθώρα δημοσιευμάτων διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία από σχετικές δηλώσεις επιστημόνων, που έρχονται να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό του Covid-19 σε ελάχιστα κρούσματα.

νοσηλευτες σημα νικης

Τα βασικά «κλειδιά» της Κίνας στην καταπολέμηση του κορονοϊού

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο διεθνής ακτιβιστής με καταγωγή από την Κίνα, Lee Siu Hin, υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι που έδωσαν ανάσα ζωής στη χώρα του μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Αυτοί συνοψίζονται στους εξής: αποτελεσματικότητα, επιστήμη, συντονισμός, δέσμευση, συνεργασία και αποτελεσματική ηγεσία.

Όταν ο κορονοϊός χτύπησε την Κίνα, ολόκληρη η χώρα τέθηκε σε κατάσταση μάχης και ενώθηκε, έχοντας κατά νου ένα πράγμα: να νικήσει τον Covid-19. Μετά την επιτυχία της η Κίνα δεν δίστασε να βοηθήσει άλλες χώρες. Ειδικότερα, η αποτελεσματική ‒όπως φάνηκε στην πορεία‒ συνταγή της Κίνας, που της εξασφάλισε τη νίκη στην αναμέτρησή της με τον επικίνδυνο ιό, προκύπτει από τον συνδυασμό επιπλέον παραγόντων, όπως είναι οι παρακάτω:

-Αυστηρή καραντίνα

-Μαζικά τεστ ανίχνευσης του θανατηφόρου ιού

-Δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων για την απομόνωση όλων των ατόμων με συμπτώματα ή ατόμων που είχαν επαφή με τους ασθενείς

-Διαρκής και εθνικά συντονισμένη διοικητική υποστήριξη από την κυβέρνηση

-Αίσθημα προσωπικής ευθύνης

-Διεθνής συντονισμός και ανοιχτή ανταλλαγή οδηγιών, ειδικά σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

-Εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τους ειδικούς

-Ταχεία ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής για την καταπολέμηση του ιού και την ανοικοδόμηση της οικονομίας

-Εθνικές προσπάθειες γρήγορης ανάπτυξης ιατρικής τεχνολογίας για την καταπολέμηση του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης αλληλουχίας γονιδίων, της ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων, καινοτόμων κλινικών θεραπειών και της υιοθέτησης της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

-Χρήση μάσκας από την αρχή της πανδημίας.

Η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο και έλαβε αμέσως δραστικά μέτρα

Όταν ο ιός εμφανίστηκε πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς συνέβαινε. Μέσα σε τρεις εβδομάδες εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την πόλη σαν «πυρκαγιά», πιάνοντας τους πάντες απροετοίμαστους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο και έλαβε αμέσως δραστικά μέτρα, ανακοινώνοντας μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας πλήρες κλείσιμο της πόλης και στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες γιατρούς για να πολεμήσουν σε  έναν «πόλεμο των ανθρώπων» ενάντια στον ιό. Η επική μάχη απέδωσε. Σε λιγότερο από τρεις μήνες η Κίνα είχε καταφέρει να περιορίσει σχεδόν πλήρως τον Covid-19.

Στις 23 Ιανουαρίου η Κίνα διέταξε άμεσα και αποφασιστικά το κλείσιμο της Γουχάν, μιας πόλης 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήταν το μεγαλύτερο «κλείδωμα» στην Ιστορία και, όπως τελικά φάνηκε, αποδείχτηκε σωτήριο, όχι μόνο επειδή ήταν κάτι που αποφάσισε η κυβέρνηση ‒και άρα αναγκαστικά έπρεπε να το τηρήσουν οι πολίτες‒, αλλά κυρίως επειδή όλοι μαζί ενώθηκαν για έναν σημαντικό σκοπό, τον σημαντικότερο όλων, να κρατηθούν στη ζωή. Το «κλείδωμα» σήμαινε ότι κάθε κάτοικος έπρεπε να μείνει αυστηρά κλεισμένος σε εσωτερικούς χώρους είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο για τους επόμενους τρεις μήνες. Και το τήρησαν. Όλοι ανεξαιρέτως.

κρεβατια νοσοκομειο

Το καθολικό «κλείδωμα» των πολιτών ήταν μόνο η αρχή

Το lockdown ήταν, όμως, μόνο η αρχή. Η κινεζική κυβέρνηση επένδυσε τεράστια χρηματικά ποσά για την παροχή και προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων ιατρικού προσωπικού, εθελοντών, στρατιωτικών, εργατών οικοδομών για να υποστηρίξει αυτή τη μεγαλειώδη και από κοινού προσπάθεια.

Μέσα σε λίγες ώρες μετά το γενικό lockdown, συνολικά 42.000 εθελοντές γιατροί από ολόκληρη τη χώρα άρχισαν να καταφτάνουν στη Γουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, που επίσης επλήγη σοβαρά από την έξαρση του κορονοϊού, για να υποστηρίξουν τους συμπολίτες τους. Οι 35.000 εξ αυτών έσπευσαν μεταξύ τέλους Ιανουαρίου και Απριλίου στην πρωτεύουσα της Χουμπέι, τη Γουχάν, που ήταν το επίκεντρο της πρώιμης πανδημίας. Επιπλέον, σε δέκα μέρες 12.000 εργαζόμενοι μετέβησαν στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να χτίσουν δύο νοσοκομεία, ειδικά για την αντιμετώπιση της νόσου, που τώρα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν χιλιάδες ασθενείς που έπασχαν από τον Covid-19.

ανδρας φαρμακα

Όμως και η συμβολή του στρατού ήταν καθοριστική στη μάχη εναντίον του ιού. Ειδικότερα, ο κινεζικός στρατός, γνωστός ως Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), έστειλε 340 στρατιωτικές ιατρικές ομάδες με χιλιάδες στρατιωτικούς γιατρούς καθώς και ομάδες διοικητικών υπαλλήλων σε όλο το μήκος των παραπάνω περιοχών.

Επιπρόσθετα, καθ’ όλη τη διάρκεια του «κλειδώματος» στη Γουχά, κινητοποιήθηκαν άλλοι 580.000 κοινοτικοί εθελοντές για να βοηθήσουν τους κατοίκους. Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορούσε να πάει για ψώνια λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού στα σπίτια τους, τα λεγόμενα «συμβούλια γειτονιάς» οργάνωσαν εθελοντές, που ανέλαβαν τα κουραστικά καθημερινά καθήκοντα όλων. Βοήθησαν τους ηλικιωμένους, οργάνωσαν αποστολές παντοπωλείων και οδηγούσαν νυχθημερόν για να παραδώσουν φάρμακα σε οικογένειες.

νοσοκομειο κορονοϊος

Η επιτυχία της Κίνας δεν ήταν θέμα τύχης

Για να έχει επιτυχία οτιδήποτε, δεν αρκεί μόνο η μονόπλευρη προσπάθεια ούτε οι προχειρότητες και τα πειράματα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, που χάνονται καθημερινά στο έλεος ενός ιού αμείλικτου και από όλες τις απόψεις καταστροφικού. Ο Covid-19 είναι μια παγκόσμια κρίση στον χώρο της υγείας και, αν μελετήσει κανείς το παράδειγμα της Κίνας, θα αρχίσει να συνειδητοποιεί πως αυτή η κρίση μπορεί, έστω και μακροπρόθεσμα, να ξεπεραστεί. Οι Κινέζοι απέδειξαν περίτρανα ότι για να κερδίσει τον πανδημικό αγώνα ο κόσμος πρέπει να ενωθεί και να συνεργαστεί, πέρα από συμφέροντα, ιδιοτέλειες και κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας, που κοστίζουν σε χρόνο, ενέργεια, νηφαλιότητα και ουσιαστική δράση.

Η Κίνα χρησιμοποίησε υπέρ της την επίγνωση ότι ένα σημαντικό μέρος της νίκης της στον αγώνα κατά του ιού το οφείλει στην υπεύθυνη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία απαιτείται προκειμένου να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους ωθούν σε πράξεις προστασίας του εαυτού τους αλλά  και των γύρω τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το να τηρούνται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που εμποδίζουν την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

ανδρες μασκες

Ως εκ τούτου, «η επιτυχία της Κίνας δεν ήταν θέμα τύχης. Οι Κινέζοι έχουν ισχυρή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης για συλλογική δράση και οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση και ακολουθούν τις οδηγίες της. Πιστεύουν ότι “ενωμένοι θα κερδίσουμε”», όπως αναφέρει ο Lee Siu Hin, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι στην Κίνα αισθάνθηκαν περήφανοι που συμμετείχαν ενεργά στον “πόλεμο των ανθρώπων” σε εθνικό επίπεδο κατά του Covid-19». Αξίζει να θυμηθεί κανείς το γεγονός ότι η χώρα, έχοντας αρκετές προμήθειες εγχώριων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), άρχισε να δωρίζει και να εξάγει εμπορικά ιατρικό εξοπλισμό και ΜΑΠ για να σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Ας ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμά της για την ανεύρεση του «μίτου» που θα οδηγήσει έναν ολόκληρο πλανήτη έξω από τον λαβύρινθο…

Περισσότερα σε Ειδήσεις