Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Σε εφαρμογή πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων, με σκοπό την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τα τέσσερα επίπεδα

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

  • Επίπεδο ένα: ετοιμότητας,
  • επίπεδο 2: επιτήρησης,
  • επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
  • επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων, ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Σχολεία

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά.

Σημείωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρατήρησε ακόμη πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις