Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 39,6 εκατ. ευρώ ως στήριξη σε παραγωγούς

39,6 εκατ. ευρώ ως στήριξη σε παραγωγούς οπωροκηπευτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το καθεστώς θα απευθύνεται στους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών «Καλαμών», πρώιμου καρπουζιού που παράγεται με χαμηλή κάλυψη και εαρινής πατάτας. Επίσης, θα απευθύνεται σε παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας στην Κρήτη.

Σκοπός του καθεστώτος είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων, βοηθώντας τους έτσι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και μετά από αυτήν.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα:
  1. η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 100 000 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς γεωργικού τομέα και
  2. το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι διαθέσιμες εδώ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις