Κορονοϊός-Ελλάδα: Ποιος είναι ο νομός με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων και πού οφείλεται

Γιατί οι θάνατοι από κορονοϊό «θερίζουν» στην Αττική ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα στη Θεσσαλονίκη - Απαντούν στην kedenews οι λοιμωξιολόγοι, Ελένη Γιαμαρέλλου και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Της ΒΙΚΥΣ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι πλέον κάτι παραπάνω από απλά ξεκάθαρο: η διάδοση του κορονοϊού στην χώρα μας το τελευταίο 15θήμερο είναι ραγδαία και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και μετά τα επιδημιολογικά στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και τα οποία περιλαμβάνουν 2.384 νέα περιστατικά του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τα 652 εξ αυτών να καταγράφονται στη συμπρωτεύουσα και αντίστοιχα 588 κρούσματα στην Αττική. Αρκετά υψηλό, όμως είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στη Λάρισα, με 164 μολύνσεις.

γραφημα εοδυ

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ημερήσια έκθεση επιτήρησης της νόσου από τον ΕΟΔΥ στις 10/11/2020, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από τον κορονοϊό είναι 41 και οι αντίστοιχοι συνολικά στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 866, με τους 351 (40.5%) να αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

γραφημα εοδυ θανατοι

Σε ευρύτερο πλαίσιο, αποτελεί χαρακτηριστικό του δεύτερου αρκετά ισχυρού «κύματος» του κορονοϊού στη χώρα μας το ότι το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία έχει συμπεριλάβει από την 8η Νοεμβρίου 2020 την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τον Covid-19 και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ενώ η Δυτική Μακεδονία ανήκε ήδη από την 1η του μήνα στις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

βικιπεδια γραφημα

Ρυθμός αύξησης καταγεγραμμένων θανάτων ανά ημέρα από 1/11 έως 10/11/2020

Αρκετά ενδεικτική του ραγδαίου ρυθμού με τον οποίο αυξάνεται ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από Covid-19 σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι η εικόνα που παρουσιάζεται αν μελετήσει κανείς αναλυτικά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΔΥ και ιδίως το χρονικό διάστημα από 1η έως 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα εν λόγω στοιχεία, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων στις αρχές του μήνα που διανύουμε, ξεκίνησε από 9, 7, 13 και καθώς περνούσαν οι μέρες τα περιστατικά ανήλθαν βαθμιαία σε 18, 29, 14, 34, 35 φτάνοντας μέχρι τα 41 στις 9 και 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

γραφημα εοδυ κορονοϊός

Θλιβερή «πρωτιά» η Αττική στους θανάτους από Covid-19

Ωστόσο, όπως φαίνεται στη συνέχεια της παρούσας έρευνας, ενώ ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Covid-19 είναι αρκετά πιο υψηλός στην Θεσσαλονίκη, την θλιβερή «πρωτιά» αναφορικά με τον αριθμό των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, κατέχει η Περιφέρεια της Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και από την πρόσφατη καταγραφή μέσω του διαδραστικού χάρτη της εταιρείας iMEdD Lab, ο οποίος ενημερώνει για τα κρούσματα και την εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα και στον κόσμο και ο οποίος ανανεώνεται ημερησίως, ενώ παρουσιάζει συγκεντρωτικά τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά γίνονται διαθέσιμα από τους επίσημους φορείς. Τα δεδομένα που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον υπόλοιπο κόσμο, συλλέγονται από την πλατφόρμα του Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.

χαρτης κορονοιος

Στον εν λόγω διαδραστικό χάρτη βρίσκουμε ανά Περιφέρεια το σύνολο των κρουσμάτων, τους συνολικούς θανάτους και τον αριθμό των ασθενών που έχουν αναρρώσει. Ειδικά για τη χώρα μας -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- έως σήμερα έχουν χαθεί 866 άνθρωποι, σε σύνολο 60.570 καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Τα 4.510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16.382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά Περιφέρεια: (Τα νούμερα αντιστοιχούν στα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην πλατφόρμα της εταιρείας iMEdD Lab)

Περιφέρεια Αττικής 19.123 (θάνατοι 314)

Π.Ε. Θεσσαλονίκης 10.482 (153)

Εισαγόμενα (Πύλες Εισόδου) 3.098 (0)

Χωρίς Γεωγραφικό Προσδιορισμό 2.021 (133)

Π.Ε. Λαρίσης 1.806 (17)

Π.Ε. Σερρών 1.332 (15)

Π.Ε. Πέλλας 1.320 (11)

Π.Ε. Κοζάνης 1.003 (30)

Π.Ε. Ιωαννίνων 1.001 (10)

Π.Ε. Δράμας 986 (7)

Π.Ε. Ροδόπης 917 (3)

Ν. Λέσβου 763 (13)

Π.Ε. Ξάνθης 755 (14)

Π.Ε. Πιερίας 737 (7)

Π.Ε. Ημαθίας 712 (3)

Π.Ε. Έβρου 665 (22)

Ν. Καβάλας 635 (5)

Π.Ε. Χαλκιδικής 628 (5)

Π.Ε. Τρικάλων 593 (2)

Π.Ε. Αχαΐας 580 (13)

Π.Ε. Ηρακλείου 531 (2)

Π.Ε. Καστοριάς 518 (16)

Εισαγόμενα (Αυτοβούλως) 517 (0)

Π.Ε. Κιλκίς 513 (0)

Ν. Μαγνησίας 512 (3)

Π.Ε. Μεσσηνίας 377 (0)

Π.Ε. Καρδίτσας 374 (1)

Ν. Κυκλάδων 355 (0)

Π.Ε. Κορινθίας 288 (0)

Π.Ε. Αργολίδας 269 (0)

Π.Ε. Βοιωτίας 253 (0)

Π.Ε. Κέρκυρας 249 (3)

Π.Ε. Χανίων 246 (1)

Π.Ε. Ευβοίας 238 (1)

Ν. Δωδεκανήσου 217 (0)

Π.Ε. Φλώρινας 210 (2)

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 209 (1)

Ν. Χίου 181 (0)

Π.Ε. Ηλείας 172 (2)

Π.Ε. Φθιώτιδος 171 (0)

Ν. Σάμου 143 (0)

Κρουαζιερόπλοιο 119 (0)

Π.Ε. Πρεβέζης 110 (0)

Π.Ε. Αρκαδίας 100 (0)

Π.Ε. Ρεθύμνης 97 (0)

Π.Ε. Γρεβενών 82 (1)

Π.Ε. Θεσπρωτίας 80 (0)

Π.Ε. Λακωνίας 77 (0)

Π.Ε. Άρτας 72 (2)

Π.Ε. Ζακύνθου 64 (3)

Π.Ε. Φωκίδας 64 (0)

Π.Ε. Λασιθίου 48 (0)

Ν. Κεφαλληνίας 31 (0)

Π.Ε. Λευκάδας 29 (0)

Π.Ε. Ευρυτανίας 20 (0)

Άγιο Όρος 5 (0)

θανατοι γραφημα

Βασίλης Κικίλιας: «Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη»

Ακόμη αντηχούν έντονα στα αυτιά των πολιτών οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε έχοντας δίπλα του την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναφορικά με την σαρωτική καταγραφή κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι «τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην πόλη».

κορονοιος θεσσαλονικη

Η Α. Κοτανίδου από την πλευρά της τόνισε ότι «υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό, όμως, σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό. Εμείς έχουμε μία θνητότητα ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν ένα σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές. Αυτό είναι ένα σκορ το οποίο εμείς ξέρουμε στις Μονάδες. Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή» προσθέτοντας επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής».

Πριν ολοκληρώσει την εισήγησή της, η ίδια υπογράμμισε ως επίλογο τα εξής: «Δεν υπάρχει τίποτα, το οποίο να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο. Χάνουμε περίπου 60 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία που έχει παρόμοια νούμερα με εμάς».

ελενη γιαμαρελλου

Ελένη Γιαμαρέλλου: «Στους θανάτους από Covid-19 πρέπει να βλέπουμε την κατανομή των ηλικιών και αν επρόκειτο για άτομα αυξημένου κινδύνου»

Μετά από την έκθεση των παραπάνω στοιχείων, απορία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο υψηλότερος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα την Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των θανάτων είναι πιο αυξημένος στην Περιφέρεια της Αττικής.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το kedenews.gr ήρθε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία δήλωσε τα κάτωθι:

«Πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική είναι σχεδόν ίσος με τον αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Αναφορικά με τους θανάτους, προκειμένου να συλλέξει κανείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές περισσότερο από άλλες, θα πρέπει να μελετήσει την κατανομή των ηλικιών και αν επρόκειτο για άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς και όλες αυτές τις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες».

Σημαντική είναι, επίσης και η άποψη του Ειδικού Παθολόγου - Λοιμωξιολόγου, Κωνσταντίνου Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε σχετικά στο kedenews.gr:

«Είναι απαραίτητο να βλέπει κανείς πάντα ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα και οι θάνατοι. Επίσης, τα πολλά κρούσματα που διαγιγνώσκονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς να μπουν στο νοσοκομείο αύριο ή μεθαύριο και να εκδηλώσουν π.χ. πνευμονία σε μια εβδομάδα, η οποία να εξελιχθεί σε δεκαπέντε ημέρες και να καταλήξουν σε έναν μήνα. Δηλαδή από την αριθμητική εντόπιση των κρουσμάτων μέχρι να φτάσει κανείς στο θάνατο, μεσολαβεί ένα διάστημα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οι πιο πολλοί θάνατοι είναι στην Αθήνα, γιατί μετράται η εξέλιξη της κατάστασης του εκάστοτε ασθενούς από τον Μάρτιο, ενώ τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται τον τελευταίο μήνα. Αυτοί που πεθαίνουν τώρα, κόλλησαν τον ιό ίσως τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται πάντως να έρθει πιο κοντά η μεταξύ τους διαφορά.

Κωνσταντίνος Παπανικολαου

»Το πρώτο εξάμηνο από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην Ελλάδα και κατά το διάστημα της πρώτης καραντίνας, τα πιο πολλά κρούσματα ήταν στην Αττική και γι’αυτό και οι πιο πολλοί θάνατοι εντοπίστηκαν και τότε εκεί, κάτι το οποίο οφείλεται επίσης στο πληθυσμιακό μέγεθος. Τώρα, τα πολλά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη νομίζω ότι σημειώνονται ανάμεσα σε μικρές ηλικίες, κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον θα αρρωστήσουν και οι πιο μεγάλοι και είναι σκόπιμο να συνυπολογίζει κανείς και όλη τη Βόρεια Ελλάδα λαμβάνοντας υπ’όψιν και τα αυξημένα κρούσματα σε γηροκομεία, όπως για παράδειγμα στις Σέρρες. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, αν μετρήσει κανείς τους θανάτους σε 15 ημέρες να τους βρει πιο ισοσκελισμένους».

γραφημα κοβιντ

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Είναι πιθανό να δούμε έως και 4.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 πως «είναι πιθανό να δούμε και 3.000-4.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες γιατί θα υπάρξουν και αυξημένοι αριθμοί τεστ ανίχνευσης του Covid-19», ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν συνειδητά από όλους, καθολικά και με κάποια διάρκεια για να αρχίσουμε να βλέπουμε την απόδοσή τους».

κικιλιας μασκα

Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να οργανωθεί όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύσσεται, για την αντιμετώπιση του δεύτερου σφοδρού «κύματος» της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, τηλεδιάσκεψη, με όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου συμμετείχαν και ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης και ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Β. Κικίλιας απευθυνόμενος στους Διοικητές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης: «Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρουμε».

Εν αναμονή, λοιπόν της υλοποίησης και των ακόμη πιο στοχευμένων και οργανωμένων δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου το «τέρας», που μέχρι στιγμής δεν λέει με τίποτα να μας αδειάσει τη γωνιά…

Περισσότερα σε Ειδήσεις