Πώς ο κορονοϊός επηρέασε το εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ενηλίκους που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των συνθηκών

Της Λυδίας Μπέντρος

Η πανδημία κατάφερε να αλλάξει τις νόρμες σε πολλούς οικονομικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς τομείς, όμως δεν άφησε ανεπηρέαστο και το εμπόριο ναρκωτικών. Με τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται σε όλο τον πλανήτη –ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας–, μερικό «φρένο» μπήκε στη διακίνηση των ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα γεγονός όμως που δεν κράτησε πολύ.

Όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της φετινής Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά: «Οι εγκληματικές οργανώσεις προσάρμοσαν γρήγορα τις σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά δραστηριότητές τους στη νέα κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας, εργαζόμαστε για να μειωθεί η προσφορά και η ζήτηση για ναρκωτικά».

Η διεξαγωγή εμπορίου ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), οι έμποροι ναρκωτικών επιλέγουν διαδρομές και τρόπους διακίνησης που ελαχιστοποιούν το κόστος και τον κίνδυνο, αλλά μεγιστοποιούν το κέρδος. Ωστόσο, με τους διαρκείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα σύνορα των χωρών, και όχι μόνο για την τήρηση των μέτρων κορονοϊού, έχει παρατηρηθεί σχετική μείωση και σε κάποιες χώρες ακόμη και παύση της διακίνησης ναρκωτικών.

Αυτό όμως δεν διήρκεσε πολύ, καθώς ‒όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν‒ οι διακινητές ναρκωτικών διερευνούν οδούς για την ασφαλή μεταφορά του προϊόντος τους, αφού το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί πυλώνα της οικονομίας πολλών κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Οι αέρινες και οι θαλάσσιες διαδρομές

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η μειωμένη κινητικότητα δεν κράτησε πολύ. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Reuters o Μπομπ βαν ντεν Μπέργκε, ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας επιβολής του νόμου του UNODC: «Με βάση τις κατασχέσεις φορτίων κοκαΐνης πολύ μεγαλύτερων από τα συνηθισμένα θα μπορούσαμε να πούμε άνετα ότι η Ευρώπη πλημμύρισε με κοκαΐνη εν όψει των lockdown».

Εφόσον λοιπόν άλλαξαν τα δεδομένα και εντατικοποιήθηκε ο έλεγχος στα χερσαία σύνορα, η διακίνηση μετατοπίστηκε σε εμπορικές πτήσεις και πλοία κοντέινερ. «Η παγκόσμια πανδημία αυτή την περίοδο δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Διεξάγεται όπως πάντα», δήλωσε ο Μάικλ Ο΄Σάλιβαν, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Θαλάσσιων Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι διακινητές εκμεταλλεύονται πλέον τη μεταφορά τροφίμων στην Ευρώπη και τα χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της παράνομης βιομηχανίας τους.

Η χρήση των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Όσον αφορά τη χρήση των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε, σύμφωνα με το UNODC, μια αύξηση και μια αλλαγή από τα ακριβά σε φτηνότερα ναρκωτικά, με τη χρήση μέσω ενέσεων να κερδίζει την πρωτιά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα αλλά και την Ισπανία αυξήθηκε περισσότερο στους ενηλίκους μεγαλύτερων ηλικιών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των οικονομικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η χρήση ενέσεων μεθαμφεταμίνης, γνωστής και ως «sisa», λόγω του χαμηλού της κόστους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις