Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στη Θεσσαλονίκη, ενδοοικογενειακή η μετάδοση του ιού

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και την απελευθέρωση της αγοράς στην Αχαΐα στο μοντέλο της Αττικής

Στην ενημέρωση συμμετέχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, σημειώνοντας παράλληλα πως παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, εάν ο ιός κυκλοφορεί στο σπίτι, πιθανότατα να κολλήσουν όλοι». Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων του επταημέρου για πρώτη φορά αυξήθηκε άνω των 3.000, συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε μια φάση που αυξήθηκε ο αριθμός τεστ πανελλαδικά.

Τόνισε πως η θετικότητα ανέρχεται σε 6,1%, ενώ συνέχισε: «Είναι βέβαιο πως με τα self tests θα έχουμε πολλά περισσότερα νέα κρούσματα. Αυτός είναι όμως ο στόχος μας με τα self tests: Να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ώστε να τους απομονώνουμε εγκαίρως». Η ίδια σημείωσε πως η πληρότητα των ΜΕΘ COVID ανέρχεται σε 85% πανελλαδικά.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα Λύκεια που ανοίγουν από Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως όλες οι κινήσεις «χαλάρωσης των μέτρων» θα γίνεται σταδιακά.

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Περισσότερα σε Ειδήσεις