Κορονοϊός: Ανησυχία για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη

Υπό αυστηρή επιτήρηση έχει τεθεί η μετάλλαξη Β 1.1.318, πολλά κρούσματα της οποίας έχουν βρεθεί στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου

Σε σύντομη απάντηση της σε ερώτηση για το εάν η μετάλλαξη αυτή - η οποία βαφτίστηκε «αθηναϊκή» από μερίδα του Τύπου, αν και κατεγράφη προ πολλών μηνών, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας - προβληματίζει τους επιστήμονες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε:

«Σχετικά με τη μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δε μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί κανείς για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουνε όμως τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί - οι γενετιστές, οι επιδημιολόγοι - θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε να είναι πολύ περιορισμένη».

«Στελέχη υπό διερεύνηση»

Επισήμως, τα κρούσματα με την Β 1.1.318 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 829, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, την Πέμπτη (13/5).

Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή αυτή, ο ΕΟΔΥ κατατάσσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή στα «στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI)» και όχι στα «στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC)», στα οποία συγκαταλέγονται η βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τα κρούσματα αυτού του στελέχους ανέρχονται, πλέον, σε 1.000, περίπου, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα της Β 1.1.318 και της βρετανικής μετάλλαξης αφορούν στο 100%, σχεδόν, των νέων κρουσμάτων σε όλη την Αττική.

Περισσότερα σε Ειδήσεις