Κορoνοϊός: 168 νέα κρούσματα- Τι δήλωσαν Χαρδαλιάς- Μαγιορκίνης

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 168, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8987 (ημερήσια μεταβολή +1.9%), εκ των οποίων 55.4% άνδρες. Oι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά

243 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 31 (71.0% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Νίκου Χαρδαλιά και του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μαγιορκίνης: Η επιδημία στους νέους μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στους μεγαλύτερους

Σύνθημα επαγρύπνησης στην κοινή γνώμη, και ειδικά στους νέους, έδωσε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η επιδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει, να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, παρότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα, που θα οδηγούσε σε 300 κρούσματα ημερησίως, φαίνεται να περιορίζεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιβράδυνση των κρουσμάτων (168 την Τρίτη) συμπίπτει με τη γενικευμένη χρήσης μάσκας καθώς και την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση» εξήγησε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία από την εκτεταμένη διασπορά της νόσου στις νεαρότερες ηλικίες, δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλάται αφενός από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από την άλλη από τη συρροή μικρού αριθμού διασωληνώσεων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.

«Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες» προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακόλουθη δυναμική υπερμετάδοσης, γι’ αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή» σχολίασε ο επιδημιολόγος. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές του Αυγούστου.

Χαρδαλιάς: «Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας -Να μην εφησυχαστούμε»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή του ενημέρωση αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν άπαντες ενάντια στον ιό, ενώ τόνισε πως θα κερδίσουμε τον «πόλεμο» μόνο σε περίπτωση που παραμείνουμε ενωμένοι, όπως στην έναρξη της πανδημίας, και αν συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Υπογράμμισε επίσης πως ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας της χώρας καθώς λήφθηκαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως: «Γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Η έξαρση της πανδημίας δεν οφείλεται εκεί. Πήραμε τα απαραίτητα μέτρα όποτε χρειάστηκε και κλείσαμε τα σύνορα με τις χώρες που είχαν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Γίνονταν τεστ στα σύνορα και στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Ο αλγόριθμος για όσους κάνουν τεστ στα σύνορα αξιολογείται από την ηλικία, τη χώρα προέλευσης του ταξιδιώτη, αλλά και τα πρόσφατα ταξίδια του. Δεν γίνεται τυχαία η επιλογή όσων υποβάλλονται σε τεστ».

«Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο -Να μην εφησυχαστούμε»

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως είναι θετικό το πρόσημο στην Ελλάδα στην διαχείριση της πανδημίας: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλό επίπεδο. Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε όμως. Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην διαχείριση της πανδημίας και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ακούμε καθημερινά θεωρίες συνωμοσίες. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες καθώς οδηγούν στον κίνδυνο το σύνολο των πολιτών. Μέχρι να έχουμε εμβόλιο ή θεραπεία θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ιό. Να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη. Είναι κατανοητό πως υπάρχει κούραση μετά από τόσους μήνες, όμως ο ιός δεν κουράζεται και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μέχρι σήμερα δώσαμε τη μάχη ενωμένοι και βγήκαμε νικητές. Μόνο έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε οριστικά αυτόν τον πόλεμο».

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις