Κοινό αντιπλημμυρικό σχέδιο για όλους τους δήμους

Πρότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο θα προσαρμοστούν τα σχέδια όλων των δήμων της χώρας για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, έστειλε σήμερα σε όλους τους δημάρχους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για ένα «Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων».

Είναι συνέχεια του ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», που εκδόθηκε πρόσφατα.

Πρώτιστο σκοπός είναι η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Με το νέο αυτό σχέδιο διασφαλίζεται η εναρμόνιση των αντιπλημμυρικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο, στο πρότυπο των προϋποθέσεων που προβλέπει το Γενικό Σχέδιο «Δάρδανος».

Όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι αρμοδιότητες των δήμων αφορούν:
  • στα προπαρασκευαστικά μέτρα και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και μέσων,
  • στην αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της Χώρας.

Από την ΓΓΠΠ, επισημαίνεται πως «η χώρα αποκτά συνεκτικά σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης που διατρέχουν το σύνολο των εμπλεκόμενων Φορέων, συνδυάζουν την επιχειρησιακή με την επιστημονική γνώση και προβλέπουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών».

Περισσότερα σε Ειδήσεις