Στο επίκεντρο η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδίοικηση

Στο υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα κατάργησης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης επί τάπητος τέθηκαν 10 νομοσχέδια από 6 διαφορετικά υπουργεία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε το ζήτημα κατάργησης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ειδικότερα, προβλέπεται: 
  • Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και
  • Θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως αναφέρθηκε.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού 

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως πρόκειται για την «πρώτη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση για το 2021».

Ταυτόχρονα συμπλήρωσε πως είναι «Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε δύο προεκλογικές δεσμεύσεις που γίνονται πράξη, παρά τη δύσκολη, όπως είπε, οικονομική συγκυρία: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο υπουργικό συμβούλιο, συζητήθηκαν επίσης το νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις