Καπράλος: «Προτείνουμε άνοιγμα με τη διαδικασία του click in shop»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο News2u.gr μιλά για τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης, ενώ παρουσιάζει και τις προτάσεις του Συλλόγου αναφορικά με τη διαχείριση των χρεών των επιχειρήσεων.

Στη Μαύρα Σαραντοπούλου

-Κύριε Καπράλο, η κατάσταση της αγοράς από τα παρατεταμένα lockdown είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική πια. Πιστεύετε πως πρέπει να πάμε σε άμεση άρση του lockdown;

Θ.Κ.: Σίγουρα το να παραμένει κλειστή η αγορά δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός για εμάς. Όμως επειδή έχουμε το δεδομένο των επιδημιολογικών στοιχείων, που δυστυχώς είναι τα χειρότερα στο 12μηνο, μας φοβίζει το να μπούμε σε μια διαδικασία ανοίγματος “άρπα-κόλλα”. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και στη συνέχεια σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και σε ένα νέο κλείσιμο.

Έχει σημασία λοιπόν να μας επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να πάμε σε ένα ασφαλές άνοιγμα και με τους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Γιατί καταλαβαίνετε πως αν ο κόσμος είναι ανασφαλής, είναι δώρον άδωρον.

Εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα να υπάρξει μια σταθεροποίηση των δεδομένων της υγείας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν τα μαγαζιά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει φόβος ενός νέου «ακορντεόν» και ενός νέου κλεισίματος.

Μάλιστα, έχουμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο πως δεν έχει σημασία αν θα είναι 29 του μήνα το άνοιγμα ή 5 Απριλίου. Σημασία έχει να ανοίξουμε και να μην ξανακλείσουμε. Προτείναμε μάλιστα να μην ανοίξουμε ελεύθερα, αλλά με αυτό που είχαμε ονομάσει click in shop. Δηλαδή, τη δυνατότητα συντεταγμένα, ανάλογα με τα τετραγωνικά, να υποδεχόμαστε κόσμο εντός του καταστήματος, με μια διαδικασία τηλεφωνικού ή διαδικτυακού ραντεβού.

Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο εντός του καταστήματος, και για κάποια είδη που έχουν ιδιαιτερότητες, όπως στην αργυροχρυσοχοΐα, την ένδυση και την υπόδηση, να υποδέχονται τον πελάτη εντός και να μπορούν να τον εξυπηρετήσουν.

Και έτσι θα μπορούν να εξυπηρετούν και το 80% των καταστημάτων που δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία. Άρα προτείνουμε όχι ελεύθερο άνοιγμα, αλλά άνοιγμα με τη διαδικασία του click in shop. Όχι όμως με ckick away. Δεν είναι άνοιγμα αυτό. Δεν μπορούν έτσι να λειτουργήσουν τα μαγαζιά.

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη στο news2u.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις