Α. Λινού για ινδική μετάλλαξη: Φαίνεται πιο ανθεκτική, ίσως και έναντι των εμβολίων

Φαίνεται να προκύπτει πως η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική κι εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, τόνισε η κα Αθηνά Λινού και εξήγησε πως «μπορεί το εμβόλιο να ''πιάνει'' εν μέρει αυτήν την παραλλαγή, δηλαδή, μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, που εντοπίσθηκε στην Πάτρα, τονίζοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2.

«Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία (σ.σ. όπου σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων) οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», προσέθεσε.

Όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, η κ. Λινού σημείωσε πως «εδώ και εβδομάδες έχω ταχθεί υπέρ του Πάσχα, με μέτρα και περιορισμούς, καθώς και της παρουσίας μας σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να φάμε έξω από το σπίτι και μέσα στο σπίτι να μπαίνουμε μόνο για να πάρουμε πράγματα».

Σχετικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που μετέχουν στις επιτροπές για την Covid-19, υποστήριξε πως «παντού στον κόσμο υπάρχει η προστασία της γνώμης των επιστημόνων. Δεν μπορεί να υπάρχει καταδίωξη για έναν επιστήμονα που εργάζεται -συχνά και αφιλοκερδώς- για να προστατεύσει τον κόσμο».

Συμπλήρωσε, πάντως, πως «οι γιατροί, στην έκφραση γνώμης, ακόμη και όταν ανακοινώνουμε τα ευρήματα μιας έρευνας, θα πρέπει να γνωστοποιούμε τυχόν ''σχέσεις'' της μελέτης με συμφέροντα, π.χ. μέσω της χρηματοδότησης μιας έρευνας».

Περισσότερα σε Ειδήσεις