Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στο κλείσιμο των εκκλησιών τα Θεοφάνια

Δικαιούται η Ιερά Σύνοδος να αγνοήσει κυβερνητική απόφαση;

Της ΝΑΝΣΥΣ ΚΑΠΝΑΚΗ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε και αποφάσισε να μην υπακούσει στα νέα αυστηρότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Κυριακή. Το «σκληρό» lockdown των επτά ημερών προβλέπει τη μη διεξαγωγή λειτουργιών και αγιασμών υδάτων σε εξωτερικούς χώρους κατά τη γιορτή των Θεοφανίων, κάτι που βρήκε κάθετα αντίθετη την Εκκλησία.

Αντιδρώντας σφόδρα στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά ανήμερα των Θεοφανίων με ανοιχτούς ναούς και την παρουσία πιστών, παρά το γεγονός ότι η χώρα προσπαθεί να ξεφύγει από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Αντίδραση στις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήρθε από την κυβέρνηση που εκφράζει την ελπίδα για συνεργασία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Πιο αναλυτικά, σε αυτή αναφέρεται πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην ισχύ του νόμου για κανέναν και κάλεσε την Εκκλησία να συμμορφωθεί, προχωρώντας σε τήρηση της υποχρέωσής της που παράλληλα αποτελεί και πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Σε όλα τα στάδια της πανδημίας η Κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, σεβόμενη τη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανίων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης»

Για το ιερό αντάρτικο των ιερέων μίλησε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Εννέα μήνες η Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τις δύο πλευρές και κάποια από τις πλευρές αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει την άλλη πλευρά. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», τόνισε σχετικά με την απόφαση της ΔΙΣ να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες τα Θεοφάνια.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας» μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας. «Σε δύσκολες καταστάσεις ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος έβρισκαν λύση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα εάν η Αστυνομία επιβάλει πρόστιμα σε Ιεράρχες κατά τα Θεοφάνια, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δικής μας».

Τέλος, σημείωσε ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την Αστυνομία, δίχως, ωστόσο, να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις