''Ναυάγιο'' στις συζητήσεις για τη συνδρομή στο ΕΣΥ - Θέτουν τους δικούς τους όρους οι ιδιώτες γιατροί

 

Σε αδιέξοδο κατέληξε εχθές ο μαραθώνιος διάλογος τόσο των ιατρικών συλλόγων με τον Βασίλη Κικίλια όσο και της ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, για το θέμα της επίταξης.

 

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας εμμένει στην αρχική του πρόταση σχετικά με τον μισθό που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, αλλά οι ιδιώτες γιατροί θέτουν τους δικούς τους όρους.

Όπως αναφέρει το in.gr η τηλεδιάσκεψη των προεδρείων των Ιατρικών Συλλόγων ήταν μαραθώνια, ωστόσο δεν φαίνεται πως ούτε από εκεί βγήκε «λευκός καπνός».

Συγκεκριμένα οι επιπλέον όροι που ζητούν οι ιδιώτες γιατροί προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ, αφορά τόσο την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, όσο και την διεύρυνση των ειδικοτήτων, ενώ προτείνουν να μπουν στη μάχη ακόμη και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Πιθανότατα εντός της ημέρας οι ιδιώτες γιατροί, θα εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις ενώ  θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, να έχουν μία επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να ανακοινώσει την επίταξη υπηρεσιών ιατρικού προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται και σήμερα να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Κικίλιας προς ιδιώτες γιατρούς: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους, έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την επιστράτευση να αποτελεί, πλέον, το πιθανότερο σενάριο.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο «Γεννηματάς», ο κ. Κικίλιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις