fbpx
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου με προσοχή λόγω του κορονοϊού

Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου με προσοχή λόγω του κορονοϊού

Κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς στη χώρα μας , οι οποίοι στις 15 Αυγούστου προστρέχουν στα αφιερωμένα στην Παναγία προσκυνήματα κι έπειτα είθισται να συνεχίζουν τους εορτασμούς στα περίφημα πανηγύρια όπου το γλέντι οργανώνεται βασισμένο στα ήθη, τα έθιμα αλλά και τα αγαθά που προσφέρει ο εκάστοτε τόπος.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ανακοινώθηκε νέα απόφαση για απαγόρευση των λιτανειών, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Εκκλησία, με την κυβέρνηση ωστόσο να επιμένει και να εκδίδει μάλιστα και Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορoνοϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, παρά το γεγονός ότι οι Ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γι΄αυτόν τον λόγο και για να μην επέλθει το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να λάβει ενισχυμένα μέτρα, για να διαφυλλάξει τη δημόσια υγεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι λιτανείες στις εκκλησίες, εκεί όπου ο βασικός όγκος των ανθρώπων είναι μεγάλης ηλικίας, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη επικινδυνότητα για διασπορά και θανάτους. Η 3η ηλικία είναι αυτή που ήθελε εξ’ αρχής να διαφυλάξει περισσότερο η κυβέρνηση και εκεί επικεντρώθηκε πολλές φορές ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, όταν η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις», ανακοίνωσε η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορoνοϊό.

Συγκεκριμένα:
  • Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.
  • Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Ενστάσεις από την Ιερά Σύνοδο
Για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις λιτανείες, είχε μιλήσει στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για την απαγόρευση.

Όπως είπε «είναι σαφές ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας από την αρχή της υπόθεσης αυτής και συγχαίρει όλους τους ανθρώπους της υγείας που έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου χθες. Δεν υπήρξε κάποια σύσταση αποκλεισμού από την τέλεση λιτανειών. Απλούστατα στην εγκύκλιο του Ιουλίου έγραφε ότι η τέλεση λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού και ει δυνατόν, εν συντομία».

Όπως είπε ο ίδιος «η έννοια του συνωστισμού, όπως αυτή εκφράζεται, εκφράζεται σε πολλά δεδομένα και επίπεδα. Δηλαδή οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Συνωστισμός υπάρχει στις λιτανείες, στις παραλίες δεν υπήρξε; Παντού υπάρχουν συνωστισμοί. Καμία Αρχή δεν κοινοποίησε απόφαση στην Ιερά Σύνοδο για τις λιτανείες, εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Σεβόμαστε την αγωνία των ανθρώπων αλλά ας μην νομίζουν κάποιοι ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ανθρώπων».

Περιβόητοι εορτασμοί:

Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο

Ως συνέχεια της ομώνυμης μονής στον Πόντο, στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά. Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και παγκόσμιας φήμης, όπου πλήθος πιστών συρρέει για να γονατίσει στην εικόνα Της. Στην Παναγία Σουμελά, σύμβολο της ποντιακής πίστης, πανελλήνιο προσκύνημα αποτελούν η εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού.

Η Μεγαλόχαρη της Τήνου

Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Ανήμερα της εορτής, όπως και φέτος, γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, στον ναό της Μεγαλόχαρης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου, και Τήνου Δωροθέου και ακολουθούν επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο σημείο που τορπιλίστηκε το «Έλλη», στις 15 Αυγούστου 1940. Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή των Πανελλήνων είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του εν λόγω τορπιλισμού που σήμανε την έναρξη του πολέμου για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ