Τηλεργασία: Σε επικοινωνία με Microsoft και Google η ΓΣΕΕ για το δικαίωμα αποσύνδεσης

Σε επαφή με μεγάλους παρόχους λογισμικού βρίσκεται η ΓΣΕΕ, ώστε να καταλήξει στους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ελέγχεται  το ωράριο των  εργαζομένων που απασχολούνται με τηλεργασία , για να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές υπέρβασης του ωραρίου από την πλευρά των εργοδοτών.

 

Του Κώστα Παππά

Σε επικοινωνία με τεχνολογικούς "γίγαντες" παροχής λογισμικού  όπως η microsoft και Google βρίσκεται η  ΓΣΕΕ , για τον τρόπο ελέγχου του χρόνου εργασίας των τηλεργαζομένων,  σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μιλώντας στο kedenews.gr o Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων  του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα  δήλωσε : " Αυτή την περίοδο η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία και συζητήσεις με μεγάλους παρόχους λογισμικού όπως η microsoft και η  Google, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις και όλες οι επιχειρήσεις να συνδέουν τα λογισμικά τηλεργασίας τους και με το Υπουργείο Εργασίας. Έτσι ανά πάσα  στιγμή θα υπάρχει έλεγχος σχετικά με την  ώρα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος" ο κ. Καραγεωργόπουλος τόνισε οτι ήδη στην Ευρώπη ξεκίνησε μια τέτοια συζήτηση  ώστε να  δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους μετά το πέρας του ωραρίου να αποσυνδέονται". ο Γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ πρόσθεσε οτι: " Εφ΄όσον οι  συζητήσεις της ΓΣΕΕ καταλήξουν και σε κάποιο πρωτόκολλο συνεργασίας θα υπάρχει και δημοσιοποίηση όλων αυτών των επαφών που έχουμε με τους μεγάλους παρόχους λογισμικού  Από οτι φαίνεται αυτή η πρόταση της ΓΣΕΕ υιοθετείται από το Υπουργείο Εργασίας στο επικείμενο νομοσχέδιο και αυτό είναι θετικό".

Δεν συμφωνούμε να  πάμε σε ατομική διαπραγμάτευση εργοδοτών εργαζομένων

Σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Καραγεωργόπουλος  τόνισε οτι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη διάθεση της ΓΣΕΕ κάποιο σχέδιο από την πλευρά του Υπουργείο παρά μόνο σκόρπιες δηλώσεις του Υπουργού.

Image removed.

Επισήμανε ακόμα πως: "Για εμάς οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρνει τροποποιήσεις και νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Βασικό είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η οκτάωρη απασχόληση. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να πάμε σε ατομική διαπραγμάτευση εργοδοτών και εργαζομένων ,γιατί σε μια δεκαετή περίοδο κρίσης στα εργασιακά ,ο πιο αδύναμος κρίκος είναι ο εργαζόμενος. Στην πραγματικότητα θα μιλάμε για μια αίτηση του εργοδότη που θα βάζει τον εργαζόμενο να συνυπογράφει. Δεν μπορούν να  βασικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος , όπως η οκτάωρη απασχόληση".

Ο κ. Καραγεωργόπουλος χαρακτήρισε ακόμα θετική την πληροφορία οτι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο υιοθετείται μια πάγια αξίωση της ΓΣΕΕ  σχετικά με την  ψηφιακή κάρτα εργασίας, ώστε  να υπάρχει και ένας έλεγχος του Υπουργείου Εργασίας λειτουργικά σε όλες τις επιχειρήσεις.

Περισσότερα σε Ειδήσεις