ΓΣΕΕ: Nα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε μιλώντας στο kedenews  o κ. Γιώργος Αργείτης  Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

 

Του Κώστα Παππά

Έπειτα  από μια δεκαετή οικονομική κρίση που ουσιαστικά "πάγωσε" τα εισοδήματα των Ελλήνων, η υγειονομική κρίση ήρθε να παρατείνει την κατάσταση αυτή και να οδηγήσει  πολλούς σε απώλεια εισοδημάτων . Με αυτό το δεδομένο ο κ. Γιώργος Αργείτης Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ επισημαίνει οτι  η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει ερήμην των εργαζομένων και ιδιαιτέρως των χαμηλόμισθων.   Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ και στο τί θα πρέπει να γίνει μέχρι  το τέλος της υγειονομικής κρίσης, αλλά και μετά από αυτή  ο κ. Αργείτης δηλώνει: "Προτείνουμε στην έκθεση να δώσει η κυβέρνηση μια ιδιαίτερη σημασία στην επιδότηση μισθών και ίσως και θέσεων εργασίας για όσο διάστημα χρειαστούν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κανονικότητά τους. Να δοθεί μεγάλο βάρος στην ανεργία".

Ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού

Ως προς την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Αργείτης εκτίμησε ότι  η αύξηση αυτή  είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάσχεση της οικονομικής δυσπραγίας. Παράλληλα υποστήριξε: "Μια μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με αποκλεισμό όλων αυτών από την αύξηση του 4% του ΑΕΠ που αναμένεται με το τέλος της υγειονομικής κρίσης.  Η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ που το 2020 κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό. Είμαστε μια χώρα που από το 2012 μέχρι το 2019 κράτησε επίσης παγωμένο τον κατώτατο μισθό.  Δόθηκε αυτή η αύξηση το 2019 και πάγωσε και πάλι μετά λόγω της πανδημίας".

Χάθηκαν τόσες ώρες εργασίας που αντιστοιχούν σε 492.000 θέσεις στην αγορά

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας ο κ. Αργείτης δήλωσε πως η αγορά εργασίας υπέστη σοβαρό πλήγμα από την πανδημία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την  Ελλάδα η μείωση των ωρών εργασίας αντιστοιχεί σε 492.000 θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αργείτης  τόνισε: " Για να μη γίνει κάποια παρεξήγηση δεν εννοούμαι οτι χάθηκαν 492.000 θέσεις εργασίας, αλλά αν αυτές τις ώρες τις βάζαμε  σε άτομα πλήρους απασχόλησης θα αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως μας δείχνει την πολύ αρνητική επίδραση πάνω στην οικονομία , αλλά και στην κοινωνία, γιατί οι χαμένες ώρες εργασίας συνεπάγονται και χαμένα εισοδήματα" υποστήριξε και πρόσθεσε οτι πλέον μπορούμε να αναφερθούμε σε απώλεια ευημερίας πολλών πολιτών. Πιο συγκεκριμένα τόνισε :  "Αυτή η απώλεια ευημερίας  προστίθεται  στην απώλεια της προηγούμενης δεκαετίας. Σημειώθηκε αύξηση ανεργίας σε κάποιους κλάδους, το μέτρο της αναστολής λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό , αλλά δεν ήταν στο 100%".

 

Η κανονικότητα εξαρτάται από τα εισοδήματα των πολιτών 

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υποστήριξε ακόμα πως το τέλος της υγειονομικής κρίσης μπορεί να φέρει την κανονικότητα στην οικονομία , αλλά η κανονικότητα στην κοινωνία θα επέλθει μόνο με την αποκατάσταση των εισοδημάτων των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: " Θα πρέπει να επανέλθει η απασχόληση στο ποσοστό που ήταν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες αμοιβές. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να μην υπάρξει περεταίρω αύξηση της ανεργίας , να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με το ίδιο ωράριο και την ίδια αμοιβή".

Περισσότερα σε Ειδήσεις