Γώγος για lockdown: Αναμένεται σταδιακή άρση των μέτρων από τη 1η Μαρτίου

O καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη πορεία της πανδημίας στη χώρα με σταδιακή άρση των μέτρων

Με πολλές περιοχές της χώρας να εισέρχονται στο «βαθύ κόκκινο» αλλά και άλλες να εξέρχονται, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε μιλώντας στο ΣΚΑΙ στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1». Ωστόσο, ο ίδιος συμπληρώνει πως «υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί».

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Γώγο η κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας θα καθυστερήσει να βελτιωθεί και υπάρχει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας.

Σταδιακό άνοιγμα από τη 1η Μαρτίου

Στη συνέντευξη του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έκρυψε πως είναι πιθανό ένα σταδιακό άνοιγμα της χώρας μετά την 28η Φεβρουαρίου όποτε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την επιτροπή.

Ειδικότερα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου αναφέροντας πως «υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Ωστόσο, βασική προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων και των βαθμίδων εκπαίδευσης ενώ δήλωσε πως και τα δύο ζητήματα - δηλαδή το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου- θα είναι στο τραπέζι στην καθιερωμένη συζήτηση για τη λήψη αποφάσεων τη Παρασκευή.

Ίσως το τελευταίο «σκληρό» lockdown

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται κατά του ιού στη χώρα δήλωσε πως «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε. Την ίδια στιγμή, και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, είχε από το Ιπποκράτειο εκφράσει την αισιοδοξία του για τη πορεία των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι  καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Περισσότερα σε Ειδήσεις