Γυναίκες-πρότυπα που άλλαξαν την ιστορία για πάντα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σας παρουσιάζουμε γυναίκες με ξεχωριστό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία

Αυτές οι γυναίκες άλλαξαν την ιστορία για πάντα με τη δυναμική τους και την τόλμη τους, ανεξάρτητα από τις προσδοκίες που είχε η κοινωνία για τις ίδιες. Αποτελούν μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν πως οι γυναίκες μπορούν να είναι πολλά περισσότερα από τα κυρίαρχα στερεότυπα.

  • Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί

Η πιο εμπνευσμένη γυναίκα της επιστήμης. Η ερευνήτρια έλαβε δύο βραβεία Νόμπελ, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστήμη για τις επόμενες γενιές των γυναικών. Μαζί με τον σύζυγό της ανακάλυψαν τα στοιχεία ράδιο και πολώνιο μελετώντας την ραδιενέργεια και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

  • Έλινορ Ρούζβελτ

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Παρά την υψηλή θέση της, Η Έλινορ δημοσίευε άρθρα για να επιστήσει την προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα, βοήθησε ενεργά τον σύζυγό της σε πολιτικά θέματα, επινόησε και δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αναπτύξει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αγωνίστηκε για την ισότητα και την ελευθερία των γυναικών.

Έλινορ Ρούζβελτ

  • Γκρέις Χόπερ

Προγραμματίστρια, υπήρξε ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, από τις «πρωτόγονες» τεχνικές προγραμματισμού στη χρήση και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών. Έγινε η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στα μαθηματικά, και στα 37 της χρόνια κατατάχθηκε εθελοντικά στο Πολεμικό Ναυτικό, έγραψε το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή Harvard Mark I. Προς τιμήν της έχει ονομαστεί ένα στρατιωτικό μηχάνημα, ένας υπερυπολογιστής, και δίνονται ετησίως υποτροφίες σε νέους προγραμματιστές.

Γκρέις Χόπερ

  • Η Άννα Λη Φίσερ, «η πρώτη μητέρα στο διάστημα» (δεκαετία του ’80)

Η Άννα Λη Φίσερ είναι Αμερικανίδα γιατρός, χημικός και πρώην αστροναύτισσα της NASA.  Αρχικά συμμετείχε στην εξέλιξη του ρομποτικού βραχίονα των διαστημοπλοίων και των γυναικείων διαστημικών στολών. Η αποστολή της στο διάστημα πραγματοποιήθηκε το 1984 με το διαστημόπλοιο Discovery. Σκοπός της αποστολής ήταν η τοποθέτηση δύο τεχνιτών δορυφόρων σε τροχιά και η περισυλλογή άλλων δύο που παρουσίασαν πρόβλημα στον κινητήρα τους. Αυτή ήταν η μοναδική της αποστολή η οποία διήρκησε 8 μέρες. Έτσι έγινε η 1η μητέρα που ταξίδεψε στο διάστημα, η 6η γυναίκα και η 4η Αμερικανίδα.

Η Anna Fisher, «η πρώτη μητέρα στο διάστημα»

  • Φρίντα Κάλο

Η Φρίντα Κάλο διέπρεψε κατά την δεκαετία του 1930, όπου μέσω των έργων της κατάφερε όχι απλά να γίνει ευρέως γνωστή, αλλά και να εμπνεύσει ολόκληρο τον κόσμο. Ο γνωστός πίνακάς της, “the frame”, βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.

Frida Kahlo (1930)

  • Αμέλια Μαίρυ Έρχαρτ

Η Αμέλια Μαίρυ Έρχαρτ πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1928. Εξαφανίστηκε το 1937 και θεωρήθηκε νεκρή δύο χρόνια μετά.

Amelia Earhart (1920)

Περισσότερα σε Ειδήσεις