Άκαρπη φαίνεται να είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιώτες γιατρούς που προχώρησε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Υγείας. Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Της Νατάσσας Βουδούρη
Την ασφυκτική πίεση των ιατρών στο νοσοκομείο «Αττικόν», περιέγραψε στο kedenews ο Γενικός Γραμματέας Εργαζομένων Γιώργος Σιδέρης. Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως πρέπει να ενταχθούν μονάδες εντατικής θεραπείας. «Δεν είναι λύση η επιστράτευση των 200 αυτοαπασχολούμενων αλλά η επίτευξη των μεγάλων μονάδων που έχουν κλίνες ΜΕΘ, κλίνες απλές και μπορούν να συμβάλουν με ένα πολύ έμπειρο προσωπικό στην αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος».
Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, αυτό το σοβαρό θέμα υπάρχει εδώ και 10 μήνες και εξακολουθούν να εισπράττουν άρνηση από τους αρμόδιους, παρά τις προσπάθειες τους ώστε να δοθεί ανάσα στα νοσοκομεία.
«Έφτασε ο καιρός που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ και σε αυτό το πράγμα βλέπουμε μια άρνηση μέχρι τώρα. Μετά ζήσαμε το μαρτύριο της σταγόνας. Δηλαδή 5 κρεβάτια ιδιωτικού τομέα προσδίδονταν από εδώ και από εκεί. Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα οι 5-10 γιατροί που θα έρθουν σε κάθε νοσοκομείο. Κυρίως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν μεγάλες δομές που έχουν κλίνες, και μονάδες εντατικής θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ντροπιαστικό το χαρτί της επιστράτευσης»Στην εμπόλεμη ζώνη του ΕΣΥ και της επιδημίας βρέθηκαν από το πρωί οι 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσης. Οι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα είναι ορισμένα από αυτά που θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.
«Ντροπιαστικό» χαρακτήρισε το χαρτί της επιστράτευσης ο ιδιώτης γιατρός Στέλιος Δερμιτζάκης αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος είχε δηλώσει εκ των προτέρων εθελοντής.
Όπως είπε ο παθολόγος στον ΑΝΤ1, στις 10 Μαρτίου είχε αποδεχθεί την πρόσκληση της Πολιτείας έτσι ώστε να συνδράμει με τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Αμέσως μόλις ο Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την βοήθειά μας, παρά το γεγονός πως δεν έχω πολύ χρόνο, έκανα αίτηση για να συμμετάσχω», είπε. «Μετά από 10 μέρες κάλεσα στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να μάθω γιατί δεν με έχουν καλέσει, την ώρα που οι συνάδελφοί μας αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα νοσοκομεία», είπε.
Όπως περιέγραψε, μία αστυνομικός, ασθενής του, τον ενημέρωσε για το φύλλο πορείας που εκδόθηκε. «Θα προτιμούσα να πάω ως εθελοντής και όχι κρατώντας αυτό το χαρτί» τόνισε.