Γερμανία: Διαδηλώσεις για τον κορονοϊό με χρήση χημικών και κανονιών νερού

Ψηφίστηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης-Αντιδράσεις αρνητών της μάσκας-Επεισόδια σε διαμαρτυρία στο ΒερολίνοΤης Βίκυς Καλοφωτιά

Με τις ψήφους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων ψηφίστηκε χθες, 18 Νοεμβρίου, και από τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου η μεταρρύθμιση «για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο», η οποία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις κυρίως από την Ακροδεξιά, οδηγώντας παράλληλα στο ξέσπασμα αλλεπάλληλων επεισοδίων πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την παραπάνω τροπολογία ‒που επικυρώθηκε ήδη με την υπογραφή του ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ‒, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί στο εξής να ορίζει τους τομείς στους οποίους τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να επιβάλλουν περιορισμούς, όταν επικρατούν ιδιάζουσες συνθήκες λόγω επιδημίας. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται οι εκάστοτε χειρισμοί που απαιτούνται να γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης για την ανάσχεση της επέκτασής της.

Γερμανία Κοινοβούλιο

Καταγγελίες ότι το νέο νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα

Αν και οι περισσότεροι Γερμανοί αποδέχονται το «ελαφρύ lockdown» που έχει επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του Covid-19, οι επικριτές των μέτρων καταγγέλλουν ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει πάρα πολλές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς για την επιβολή των μέτρων δεν θα απαιτείται η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ιδιαίτερα αιχμηρή αναφορικά με την εν λόγω μεταρρύθμιση εμφανίστηκε από την πλευρά της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που επιχείρησε να αφαιρέσει το θέμα από την ημερήσια διάταξη στην Bundestag κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εξουσιοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», η οποία παραπέμπει με την κατάσταση στη Γερμανία του 1933(!). Μάλιστα, δεν έλειψαν οι σχετικοί παραλληλισμοί και από την πλευρά πολιτών, ακόμη και μικρών παιδιών, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καρλσρούη, όταν ένα 11χρονο κορίτσι συνέκρινε τη ζωή της σε καθεστώς lockdown με αυτήν της Άννας Φρανκ.

διαδηλωτες αστυνομικοι

Διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων και χρήση κανονιών νερού

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για το ψήφισμα της τροπολογίας ‒που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης μεταξύ  ομοσπονδίας και κρατιδίων με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν για την προστασία από την πανδημία‒, λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 αρνητές της πανδημίας. Αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι  ή αλλιώς οι λεγόμενοι «Querdenker» (αυτοί που σκέφτονται κόντρα στο ρεύμα) πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας αλλά και κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φωνάζοντας συνθήματα περί «δικτατορίας του κορονοϊού» και περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Όπως αναφέρουν στοιχεία των αστυνομικών αρχών, περίπου 7.000 άτομα από διάφορες περιοχές της Γερμανίας είχαν έρθει στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιβολή περιορισμών λόγω του Covid-19  και η αστυνομία  προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση, καθώς οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τους κανόνες απόστασης.

Ωστόσο, όσο η ώρα περνούσε, το κλίμα από την πλευρά των διαδηλωτών αγρίευε και έτσι οι δυνάμεις της αστυνομίας ‒που είχε ενισχυθεί με τις αντίστοιχες από τη Βαυαρία και τη Σαξονία‒ αναγκάστηκαν να προβούν σε πιο δραστικά μέσα, προκειμένου να κατευνάσουν το εξαγριωμένο πλήθος, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, σκάφη και άλογα σε όλη την περιοχή και φτάνοντας στην έσχατη λύση να κάνουν τελικά και χρήση κανονιών νερού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες ύδατος στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν την Πρωτομαγιά του 2013.

Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές και άρχισε με αρκετά μεγάλη προσπάθεια να τους απομακρύνει, ενώ στην πορεία της ημέρας τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί και έγιναν περίπου 200 προσαγωγές διαδηλωτών, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και το βράδυ, όμως σε μικρότερη κλίμακα και με λιγότερη ένταση, όπως υποστηρίζει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «Deutsche Welle».

διαδηλωτες μασκες

«Ο κορονοϊός είναι ένα μεγάλο ψέμα», υποστηρίζουν αρνητές της μάσκας και σε άλλες γερμανικές πόλεις

Αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας οι αρνητές της μάσκας έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες διαμαρτυρίες, υψώνοντας έτσι τη φωνή τους ενάντια στην «τυραννία» που αυτή συμβολίζει για όσους επιμένουν να θεωρούν τον Covid-19 «ένα μεγάλο ψέμα», όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι και στην αντίστοιχη διαδήλωση της 1ης Αυγούστου είχαν συμμετάσχει περίπου 20.000 άνθρωποι και η αστυνομία είχε διαλύσει και τότε το πλήθος, διότι δεν σεβόταν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, που υπαγορεύουν οι ειδικοί ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Κατά τον ίδιο τρόπο, η γερμανική αστυνομία στη Φρανκφούρτη, αν και αρχικά είχε δώσει την άδειά της για να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη διαδήλωση, προχώρησε στη διάλυσή της, καθώς οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, όπως είχαν αρχικά υποσχεθεί ότι θα έπρατταν.

Διαμαρτυρία 700 ατόμων κατά της χρήσης μάσκας και του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων έλαβε χώρα και στην πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.

αστυνομικοι λουλουδι

Σίγουρα πρόκειται για σκηνές που, σε όποια χώρα κι αν διαδραματίζονται, ξυπνούν έντονα και αντιφατικά συναισθήματα, προβληματισμό, οργή, δυσαρέσκεια, αγανάκτηση ή για κάποιους ακόμη και ταύτιση και επικρότηση ανάλογα με  το στρατόπεδο στο οποίο ανήκουν.

Ναι, η κατάσταση χρήζει σκληρών μέτρων και ενεργειών από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ναι, δεν είναι ώρα για πολέμους μεταξύ μας, γιατί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, σταδιακά, βιώνει ο καθένας μας ένα ιδιότυπο καθεστώς πολέμου, αφού βρίσκεται σε πόλεμο με έναν επικίνδυνο και ύπουλο ιό ένας ολόκληρος πλανήτης. Αναμφισβήτητα χρειάζονται μέτρα, αλλά δεν αρκεί μόνο να επιβάλλονται έξωθεν, έστω και μέσα από επίπονες διαδικασίες. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα τηρούμε και όταν γνωρίζουμε ότι δεν θα μας «τσακώσει κανείς στα πράσα» και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό μας και όλους όσοι βρίσκονται γύρω μας.

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις