Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό

Το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται με την παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Σημαντική και κρίσιμη η κατάσταση που βιώνει η χώρα με τη διασπορά του κορονοϊού και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, λέγοντας πως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο: Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Χαλκιδική, Έβρος.

«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown. Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. «Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Χάρτης

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών είπε πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα είναι δωρεάν. Η χρονική περίοδο παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος - μέλος, ίδια τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με 6 εταιρείες, με τις 4 έχει υπογράψει. Για την αποθήκευση και διανομή είπε πως τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Συνολικά, χρειάζονται 10 λεπτά για κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί, είπε ο υπουργός.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά είτε από τηλεφωνικά κέντρα. Για οίκους ευγηρίας είπε θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους. Για όσους θέλουν να δώσουν αίμα, ο κ. Κικίλιας είπε πως μπορούν να στείλουν SMS με τον αριθμό 1 στο 13033.

Περισσότερα σε Ειδήσεις