Σημαντική πράξη αλληλεγγύης η Εθελοντική Αιμοδοσία

Σήμερα η Προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία στους Ν. Επιβάτες-Πραγματοποιείται από τον Δήμο Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και τον πολιτιστικό λαογραφικό σύλλογο Θερμαϊκού «Καλλίπολις»

Μια σημαντική πρωτοβουλία που ενισχύει την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο ιδίως σε αυτή την δύσκολη περίοδο που όλοι μας βιώνουμε, έρχεται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και με τον πολιτιστικό λαογραφικό σύλλογο Θερμαϊκού «Καλλίπολις».

Ειδικότερα, σήμερα Κυριακή 22/11/2020 και ώρες 9:00-13:30 θα λάβει χώρα η Προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία στους Ν. Επιβάτες, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί μόνο κατόπιν ραντεβού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  αναφορικά με την εξάπλωση του Covid-19.

Για την προσέλευση τους οι εθελοντές αιμοδότες θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο το έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή να στείλουν SMS στο 13033 με την επιλογή 1.

Η αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (EKEA), Η απουσία τεχνητών υποκατάστατων του αίματος καθιστά την προσφορά αίματος πρωταρχική και ουσιαστική προϋπόθεση για την  ύπαρξη αλλά και τη βιωσιμότητα της ιατρικής των μεταγγίσεων. Για αυτόν τον λόγο η ενημέρωση, η προσέλκυση και η ένταξη αιμοδοτών στην αιμοδοσία αποτελεί τη βάση του αιμοδοτικού συστήματος κάθε χώρας με σκοπό την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας αίματος κατάλληλης ποιότητας για τις ανάγκες της σύγχρονης ιατρικής.

Η ανάγκη της εθελοντικής προσφορά αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο και από την άλλη πλευρά η απαίτηση αυτή η προσφορά να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια της μετάγγισης, προσδιορίζει την ιδιαιτερότητα της ενέργειας και τις αρχές που τη διέπουν.

«Η αιμοδοσία θεωρείται «εθελοντική και μη αμειβόμενη» αν ο αιμοδότης δίνει το αίμα με τη θέληση του/της, χωρίς να δέχεται αμοιβή, είτε σε χρήμα είτε σε άλλο είδος που θεωρείται  ότι υποκαθιστά το χρήμα» τονίζει επίσης το ΕΚΕΑ.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι κάτι τέτοιες πράξεις και ιδίως σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας, αποτελούν περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια.

Περισσότερα σε Ειδήσεις