Εργασιακό νομοσχέδιο: Νέο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Μαΐου

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Νέο συλλαλητήριο διοργανώνεται αύριο Τρίτη 18 Μαΐου στις 19:00 από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες.

Ανάμεσα στα σωματεία που έχουν βγάλει κάλεσμα είναι οι Σύλλογοι Δασκάλων Α' Αθηνών, Αιγάλεω, Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Αμαρουσίου, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παιανίας.

Το κάλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Την Τετάρτη 12 Μάη η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο που οραματίζονται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και που μεθόδευαν βήμα βήμα όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με τους αντεργατικές νόμους που επέβαλαν. Πυξίδα των αντεργατικών μέτρων είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιχειρείται να επιβληθούν και στους εργαζόμενους στην χώρα μας.

Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε, όταν και όσο συμφέρει την επιχείρηση ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή εκβιασμό.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
  • Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, ή μειωμένες ώρες. Ταυτόχρονα η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας θα ξεκλειδώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται πολλοί νέοι και κρίσιμοι κλάδοι για το κεφάλαιο.

    Κατάργηση του ΣΕΠΕ και μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας ασύδοτη την εργοδοσία.

  • Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.
  • Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών

    Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.

  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

    Παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία στην συνδικαλιστικής δράσης με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 1/3 - ή 33,3%, ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

ΠΗΓΗ: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Εργασιακός μεσαίωνας»

Στη συνέχεια τα σωματεία προσθέτουν: «Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος που θέλει να επιβάλει τον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους και τον λαό.

Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παραγωγικότητα της εργασίας καθιστούν δυνατή τη ριζική μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει τα κέρδη του αλυσοδένει του εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογική αντίσταση και μαχόμενα συνδικάτα.

Ξέρουμε ότι αν επικρατήσει ο εργασιακός μεσαίωνας στον ιδιωτικό τομέα θα ακολουθήσει η επέκτασή του και στο δημόσιο τομέα.

Ο νόμος αυτός θέλει να αλλάξει τη μορφή των συνδικάτων - σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - και τη δυνατότητα αγώνων στο εργατικό κίνημα. Τα σωματεία ή θα προσαρμοστούν στο ρόλο του συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ - απόλυτης συναίνεσης αν όχι ενεργητικής υποστήριξης των φιλοεργοδοτικών πολιτικών των κυβερνήσεων ή θα παρεμποδίζεται και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι μονόδρομος η κλιμάκωση του αγώνα με μαχητικές μορφές, απεργίες, διαδηλώσεις, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, που μετατράπηκε σε μέρα ταξικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας, κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο- έκτρωμα.

Να προχωρήσουν οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άμεσα σε απεργιακό σχέδιο αποτροπής του νόμου Χατζηδάκη ακόμα και με 48ωρη απεργία πριν τη λήξη της διαβούλευσης - στις 28 Μάη.

Συντονισμός με κάθε αγωνιζόμενο σωματείο και συλλογικότητα. Όλοι/όλες την Τρίτη 18 Μάη, στα Προπύλαια στις 7:00μμ, σε διαδήλωση ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα».

Διαδήλωση για τα εργασιακά
Διαδήλωση για τα εργασιακά

Περισσότερα σε Ειδήσεις