«Nομοσχέδιο Χατζηδάκη», σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς εργασίας

Ανατροπές, δομικού χαρακτήρα, στις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να παρουσιάσει μετά το Πάσχα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του, μεταξύ άλλων, θα καθιερωθεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας «α λα καρτ», δηλαδή με ατομικές συμβάσεις, θα αλλάξουν τα δεδομένα για τις υπερωρίες και την απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, θα μπουν κανόνες στην τηλεργασία και θα επέλθουν μεταβολές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ενώ, παράλληλα, θα μπουν πλαίσια για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, με το υπό διαμόρφωση, νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι σημαντικότερες από τις επερχόμενες αλλαγές θα είναι οι εξής:

1) Διευθέτηση χρόνου εργασίας «α λα καρτ»: Θα καθιερωθεί η δυνατότητα ευελιξίας ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ειδικά για δραστηριότητες που διακρίνονται από έντονη εποχικότητα. Μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, θα συμφωνείται ελεύθερα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ο χρόνος απασχόλησης.

Για παράδειγμα, σε εποχικές δραστηριότητες, όπως του τουρισμού, των μεταφορών και άλλων υπηρεσιών, θα προσφερθεί η δυνατότητα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι μέχρι δέκα ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για έξι ώρες ημερησίως για τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Θα προβλεφθεί δηλαδή πενθήμερη εβδομάδα 30 και 50 ωρών εργασίας ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής. Ουσιαστικά μιλάμε για ατομικές συμβάσεις εργασίας διευθέτησης του συμβατικού χρόνου εργασίας.

2) Κατάργηση υπερεργασίας, ενίσχυση υπερωριών: Θα καταργηθεί ο θεσμός της υπερεργασίας και θα αλλάξει το πλαίσιο των υπερωριών. Η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

Επιπλέον για ορισμένους κλάδους θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, διατηρουμένου του πενθημέρου, με τη δυνατότητα διήμερης ανάπαυσης εντός της εβδομάδας.

3) Τηλεργασία: Ειδικά για την τηλεργασία θα προβλεφθούν ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων και μαζί θα καθιερώνουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας και θα εξασφαλίζεται η αποσύνδεση του εργαζομένου από την 24ωρη αιχμαλωσία του υπολογιστή.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων της τηλεργασίας θα προβλέπεται επίσης διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα.

4) Σεξουαλική παρενόχληση ή λεκτική βία: Θα υπάρξουν προβλέψεις για τις γονικές άδειες των πατεράδων, όπως και αυστηρές ποινές για τους εργοδότες που παρενοχλούν σεξουαλικά εργαζομένους ή ασκούν λεκτική και άλλης μορφής βία. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι αυστηρές. Ρυθμίσεις θα προβλεφθούν επίσης για τους κούριερ και συνολικά για τους εργαζομένους στις ταχυμεταφορές, ιδιαιτέρως για την ασφάλειά τους και τους όρους απασχόλησης.

5) Συνδικαλιστκά: Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει πλήθος άλλων αλλαγών στη συνδικαλιστική νομοθεσία. Θα προβλεφθεί η κατάρτιση και η επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα, από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλεφθεί και υποχρέωση στα συνδικάτα για εξασφάλιση παροχής ελάχιστων υπηρεσιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αντιδρά η Αντιπολίτευση

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, ήδη προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις. «Το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει: «Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες

Περισσότερα σε Ειδήσεις