Επιμένει στο lockdown των καταστημάτων στις 16 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΚΕΔΙ - Καταγγελίες για κομματικά παιχνίδια

Αποφασισμένο στο lockdown των καταστημάτων, που είναι προγραμματισμένο για 16 - 22 Σεπτεμβρίου, δηλώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), επισημαίνοντας ότι η αντίδραση είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για την επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μιλώντας στο kedenews, η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, κάνει λόγο για κομματικά παιχνίδια που ευθύνονται για τη μη συμμετοχή των καταστημάτων Αττικής σε αυτή την κίνηση διαμαρτυρίας, και καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του κλάδου που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Η κ. Κωνσταντίνου αναφέρει τα αιτήματά τους, εξηγώντας: «Είναι τρεις οι άξονες διεκδίκησής μας. Δε συζητήθηκε κανένας από αυτούς, δε ζητήθηκε η γνώμη μας, ίσα ίσα αδιαφορία υπήρχε στην απάντηση των αιτημάτων που κινούνται σε αυτές τις τρεις κατευθύνσεις. Πρώτη είναι, να προστατευθεί η εργασία, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να επιδοτηθεί για πρώτη φορά η εργασία και όχι απλά η ανεργία όπως είθισται. Δε θέλουμε να εξυπηρετηθεί το πολιτικό σύστημα, αλλά ο κοινωνικός ιστός. Η ανεργία δε διευκολύνει κάποιον. Η εργασία αν διευκολυνθεί εξυπηρετεί ολόκληρη την κοινότητα.

Ο δεύτερος άξονας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, κατάρριψη της προκαταβολής φόρου και επιπλέον μέτρα πέρα από τη μείωση του ενοικίου, γιατί είναι το μοναδικό μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για τους καταστηματάρχες.

Το τρίτο είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τη δημοτική ενημερότητα σε πολλές περιπτώσεις. Οι δήμοι ζητούν ποσά, και εμείς δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Και αν δεν πληρώσεις το δήμο δεν μπορείς να λειτουργήσεις σύννομα και σου επιβάλλονται και πρόστιμα. Δεν πρέπει οι δήμοι για τους δημότες, για τους επιχειρηματίες, που δεν ανήκουμε και στον ΕΟΤ, να μας υποστηρίξουν σε αυτόν τον όλεθρο; Πάντα με κεντρική πολιτική βούληση μπορεί να γίνει αυτό. Δε λέμε για πάντα, λέμε μέχρι να επέλθει η κανονικότητα».

Από τις 52 εβδομάδες, η μία θα θυσιαστεί

Και συνεχίζει αγανακτισμένη: «Είμαστε χιλιάδες επιχειρήσεων και πρέπει να γίνει αυτό το lockdown! Από τις 52 εβδομάδες του χρόνου, η μία θα θυσιαστεί. Δεν έρχεται τίποτα χωρίς πάλη. Και εμείς δεν είπαμε σε καμία περίπτωση ότι αντιτάσσεται κάποιος από εμάς στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκλιπαρούμε όμως για την κρατική μέριμνα. Για την υποστήριξη και για την ασφάλεια του ρίσκου του "Επιχειρείν" που πήρε ο κάθε επιχειρηματίας. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους και πρέπει να επιτελεστεί».

Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις Αττικής - Τα κομματικά παιχνίδια

Όσο για το λόγο που οι επιχειρηματίες της Αττικής αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο lockdown, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ είπε: «Δεν έχει να κάνει με τους επιχειρηματίες της Αττικής, αλλά με ένα σωματείο με λίγα μέλη και αναφέρομαι στην Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ). Εμείς σαν ΠΑΣΚΕΔΙ έχουμε 11.500 επιχειρήσεις στην Αθήνα.

Είναι συνδικαλιστική αντίδραση. Αυτό το σωματείο ανήκει στην ΠΟΕΣΕ, η οποία έχει πρόεδρο τον Καββαθά, ο Καββαθάς είναι πρόεδρος στη ΓΣΕΒΕΕ και πληρώνονται κάποια εκατομμύρια ευρώ από το κράτος για να είναι τριτοτοβάθμιοι συνδικαλιστές. Χρησιμοποιεί τη θεσμική του δύναμη να βάζει τίτλους, μόνο που αν δείτε την πραγματική δράση της ΠΟΕΣΕ, και συγκεκριμένα αν μπείτε στην ιστοσελίδα της, η τελευταία ανακοίνωση είναι πώς χρησιμοποιούμε τη μάσκα στις 24/7. Έτσι καταστρέφονται οι κλάδοι. Όταν υπάρχει πληρωμένος συνδικαλισμός. Πώς χρησιμοποιείται η μάσκα δεν είναι κάτι που είναι το αποκλειστικό νέο που πρέπει να έχει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα θα συμμετάσχει στο lockdown, ολόκληρα σωματεία. Δηλώνουν απερίγραπτα ψεύδη. Αν δείτε μέσα στις εκλογές της ΓΣΕΒΕΕ, θα δείτε και πόσα σωματεία τούς ψηφίζουν. Δεκαεπτά! Από είκοσι άτομα το καθένα. Γιατί αντέδρασαν έτσι; Γιατί δεν έκαναν και δεν είχαν σκοπό να κάνουν τίποτα. Και αυτή τη στιγμή ακυρώνουμε το λόγο ύπαρξής τους. Τρελάθηκαν. Λογικό είναι. Ναι αλλά και ο κόσμος μας καταστρέφεται και αυτή η τρέλα έχει πολλή φωτιά.

Πουλάνε τα σπίτια για να κρατήσουν τα μαγαζιά τους! 150.000 εργαζόμενοι δεν προσελήφθησαν στα εποχικά μαγαζιά φέτος. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν κάποια ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας το χειμώνα. Έτσι ζουν κάθε χρόνο. Και δεν πληρώθηκαν το καλοκαίρι γιατί δεν προσελήφθησαν, και δε θα μπουν στο ταμείο ανεργίας. Πώς θα ζήσουν φέτος 150.000 οικογένειες; Δεν τους νοιάζει! Πώς βάζουμε τη μάσκα τους ενδιαφέρει; Ο αγώνας είναι πολύ συγκεκριμένος. Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε, και να το κάνουμε.

Η απόφαση του lockdown λήφθηκε μετά από χιλιάδες συζητήσεις με σωματεία και επιχειρήσεις. Αυτό που μας ζητάνε είναι να οργανώσουμε μια κίνηση. Εμείς γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία; Το σωματείο μας υπάρχει για να λύνει προβλήματα.

Δε χρειαστήκαμε ποτέ κανένα lockdown, ούτε ξέραμε ότι υπάρχουν αυτά τα πράγματα ούτε τα κάναμε απλά για χρήματα που μπορούμε να γλιτώσουμε. Την κίνηση την κάνουμε  για να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά. Πού είναι η ΠΟΕΣΕ σε όλο αυτό; Αφού έρχεται ένα γενικότερο lockdown.

Μας επιμένουν να δουλεύουμε στο 50% και να πληρώνουμε στο 100%. Δεν ενδιαφέρεται κανείς πως θα ζήσουν οι περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι».

Τι ζητά από τον Πρωθυπουργό

«Ανακοινώσαμε το lockdown για 16 Σεπτεμβρίου. Στις 12 του μήνα θα βγει ο Πρωθυπουργός να μιλήσει. Αυτή είναι μια συμφωνία στην ουσία που "ακουμπάει και χαϊδεύει" το φυσικό νόμο των πραγμάτων. Ξέρει ότι θα απεργήσουμε. Ξέρουμε ότι θα εξαγγείλει. Αφήνουμε τον Πρωθυπουργό να μιλήσει. Ξέρει τα αιτήματά μας. Ας κάνει αυτό που μπορεί καλύτερο. Εμάς το Μάρτιο μας ζήτησε να κάνουμε ότι ΔΕΝ μπορούμε. Δεν μπορεί να κάνει κάτι λιγότερο από αυτό που μπορεί. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε λιμό. Καταστρέφονται και σπάνε όλοι ο κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας», καταλήγει η κ. Νίκη Κωνσταντίνου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις