Επίδομα θέρμανσης: Αλλάζει το σύστημα καταβολής

Ανακοινώσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Σε επεκτάσεις θα προβεί το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και επιδότηση για το φυσικό αέριο. Τις αλλαγές για το σύστημα καταβολής ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το ύψος της επιδότησης για φέτος καθορίζεται από την περιοχή που κατοικούν οι δικαιούχοι σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Εισοδηματικά κριτήρια

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Ακίνητη Περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υγραέριο και Φυσικό Αέριο

Φέτος το επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει και εναλλακτικά είδη καύσιμων όπως υγραέριο και φυσικό αέριο. Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, εξετάζεται να υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος», δηλαδή για όσους κατοικούν σε περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση αυτών των υλικών.

Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις