Επέτειος Πολυτεχνείου: Από την πρώτη πορεία του 1974 στο σήμερα

«Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων, των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών», έλεγαν με όλη τους την δύναμη οι μαθητές μέσα από τις σχολικές αίθουσες κάθε χρόνο ανήμερα της επετείου της 17ης Νοέμβρη, με το πανό που σημάδεψε αυτήν την ιστορική μέρα -ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- να κρέμεται από πίσω τους.

Της Λυδίας Μπέντρος

Κάθε χρόνο μετρώντας από το 1974 -όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου- πλήθος κόσμου ξεχυνόταν στους δρόμους για να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα. Με πανό, κατάθεση στεφάνων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και δάκρυα στα μάτια για την ημέρα που η Ελλάδα εξεγέρθηκε ενάντια στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Εκείνη την ημέρα που το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου 1973.

Φέτος όμως, η «νέα κανονικότητα», θα αλλάξει τις νόρμες και οι πορείες αλλά και οι παρελάσεις θα απαγορευτούν στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης αλλά και της «πάλης» με τον αόρατο εχθρό.

Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου

Στις 24 Νοεμβρίου 1974, η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδούν αγκαλιασμένοι και συγκινημένοι στα σκαλιά του Πολυτεχνείου τα «Τραγούδια της Φωτιάς», ενώ βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από πλήθος κόσμου.

ξυλούρης, καλογιάννης και φαλαντούρη στο πολυτεχνείο

Εκείνη τη χρονιά η επέτειος πραγματοποιείται στις 24 Νοεμβρίου καθώς στις 17 είχαν οριστεί οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας, όπου κοντά 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα θυμηθούν και θα τιμήσουν τους ήρωες.

ο κόσμος στην πρώτη επέτειο του πολυτεχνείου το 1974

Με στίχους από ποιήματα, λουλούδια και στεφάνια γέμισε το Πολυτεχνείο εκείνη την Κυριακή.

κατάθεση στεφάνων στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου

ποίημα για το πολυτεχνείο

Η επέτειος του Πολυτεχνείου σήμερα

Φτάνοντας στο 2020, η ζωή πολλών ανθρώπων αναμένεται να αλλάξει ακόμα και να χαθεί εξαιτίας της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού. Για την αποφυγή του συνωστισμού θα απαγορευτούν οι πορείες και εορταστικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένης και της επετείου του Πολυτεχνείου. Έτσι, το Πολυτεχνείο θα μετατραπεί σε φρούριο με 4.000 αστυνομικούς, drone και ελικόπτερα.

αστυνομία στο πολυτεχνείο

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα δηλώσει: «δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο, καθώς και ότι η αστυνομία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον νόμο».

Όμως, όπως έχει πει και ο Μάνος Λοϊζος: «Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία»

Περισσότερα σε Ειδήσεις