Επάγγελμα διανομέας εν μέσω πανδημίας

Ντελίβερι παντός καιρού και πάσης ηλικίας

Κάποτε το επάγγελμα του διανομέα φαγητού αποτελούσε ημιαπασχόληση ή μερική απασχόληση και δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες ημερησίως. Σήμερα πλέον θεωρείται κύρια και μόνιμη εργασία για πάρα πολύ κόσμο. Αυτό άλλαξε από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην ζωή μας. Συγκεκριμένα οι διανομείς είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που την περίοδο της πανδημίας έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα όλων.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας καβαλάνε τα μηχανάκια που κυκλοφορούν στους δρόμους και μεταφέρουν από φαγητό μέχρι οτιδήποτε μπορεί να αγοράσει κανείς από ένα e-shop.

Οι δυσκολίες στο επάγγελμα 

Ένα επάγγελμα που η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει όσους ελαφρά τη καρδία το χαρακτηρίζουν εύκολο. Η διανομή φαγητού κατ' οίκον, όπως υποστηρίζουν οι ντελιβεράδες, αλλά και τα αφεντικά τους θεωρείται μια δύσκολη δουλειά. Αν και οι μόνες ικανότητες που χρειάζονται τελικά είναι να ξέρει κάποιος πώς να οδηγεί ένα μηχανάκι και να γνωρίζει καλά δρόμους και στενά της πόλης, ωστόσο η διανομή φαγητού γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

  • Το χειμώνα μέσα στο κρύο, τη βροχή και τα χιόνια. Το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη και τον καύσωνα. Από την άλλη πρόκειται για μια δουλειά που κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καθώς για τη σωματική ακεραιότητα των διανομέων δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς.
  • Πολλοί υπάλληλοι αυτού του κλάδου καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο επάγγελμά τους, καθώς δεν δίνονται καν ατομικά αντισηπτικά και μάσκες στους εργαζομένους.

Ανήσυχοι οι ντελιβεράδες

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης με την οποία είναι αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης, ο Βασίλης Κεφαλάς, διανομέας στο επάγγελμα, τόνισε στο MEGA πως οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού αντιμετωπίζουν «την απειλή των κορονοϊών» και με αυτό εννοούσε το θανατηφόρο ιό αφενός και αφετέρου τον «εργοδοτικό κορονοϊό».

50αρηδες κάνουν delivery

Ο 55χρονος Κώστας Μακρυδήμας, ήταν για χρόνια φωτορεπόρτερ στα μεγαλύτερα ελληνικά πρακτορεία. Σήμερα, βρίσκεται για αρκετές ώρες κάθε μέρα σε ένα μηχανάκι στη Γλυφάδα, κάνοντας delivery γύρο χοιρινό και καλαμάκια κοτόπουλο. «Είδα πως δεν προχωρούσε η δουλειά με το φωτορεπορτάζ. Δεν γίνεται να ζεις καθημερινά με το άγχος για το αν θα πληρωθείς και πότε θα πληρωθείς. Δέχτηκα τότε και πρόταση για να αναλάβω μια δουλειά στη Θεσσαλονίκη, με τραγικά χρήματα» εξηγεί στο News 24/7, μιλώντας για την απόφασή του να στραφεί στο delivery.

Ο ίδιος παρατηρεί πως ολοένα και περισσότερο, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην διανομή αυξάνεται: «Έχω συνάδελφο που είναι 59 χρονών. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Όλοι όσοι έχω γνωρίσει, είναι άνθρωποι που είτε έχασαν τις δουλειές στις οποίες δούλευαν χρόνια, ή ήταν σε κακοπληρωμένες δουλειές όπως εγώ».

Home Delivery και Courier - Είναι επικίνδυνο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αποδεικνύεται ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του φαγητού. Οπότε κάνουμε στην άκρη αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης. Επίσης σε ό,τι αφορά στο φαγητό, όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες που έχει παρασκευαστεί το φαγητό (που συνήθως έτσι μαγειρεύεται) τόσο πιο εύκολα πεθαίνει ο ιός.

Περισσότερα σε Ειδήσεις