Εμβόλιο: Έκλεισαν τα πρώτα 50.000 ραντεβού για τους άνω των 85

Aνταποκρίνονται στο κάλεσμα να εμβολιασθούν ενάντια στον covid-19 οι πολίτες άνω των 85 ετών

Ήδη έως περίπου τις 4 το απόγευμα είχαν ορίσει το ραντεβού τους περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το βράδυ.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Tο κυβερνητικό επιτελείο που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου Ελευθερία για τον εμβολιασμό, αναζητά λύσεις στα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει:
  • Το πρώτο είναι πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά της χώρας. Για τα 30 μεγαλύτερα από τα νησιά που έχουν είτε νοσοκομεία, είτε κέντρα υγείας δεν τίθεται ζήτημα, αφού θα λειτουργήσουν εκεί εμβολιαστικά κέντρα. Για τα υπόλοιπα 60 όμως, η λύση αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού.
  • Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ' οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης.
Το πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό που θα λαμβάνουν οι πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους παρουσίασε η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ.

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις